Bir mobil gösteriş unsuru olarak sosyal medyada yer bildirimleri: İzmir ili örneği
Check-ins in social media an element of mobile consumption: Izmir state example
- Tez No: 525139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ALİKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Devingenlik (Mobilite), Yakınsama, Yakınsama Kültürü, Sosyal Medya, Tüketim Kültürü, Gösteriş Kültürü, Dikizleme Kültürü, Yer Bildirimi, Mobility, Convergence, Convergence Culture Social Media, Consumption Culture, Peep Culture, Check-in
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 292
Özet
“Bir Mobil Gösteriş Unsuru Olarak Sosyal Medyada Yer Bildirimleri: İzmir İli Örneği”adlı araştırma kapsamında bireylerin sosyal medyada ki yer bildirimleri üzerinden gösteriş kültürü öğelerinden yararlanıp yararlanmadığı tespit edilmiştir. Yer bildirimleri üzerine gerçekleşen araştırmalar incelendiğinde genel olarak yer bildirimlerinin kullanımlar ve doyumlar üzerinden incelediği saptanmıştır. Çalışma yer bildirimlerini gösteriş kültürü üzerinden inceleyen ilk çalışmadır. Bu durum ise çalışmanın özgünlüğünü ve önemini göstermektedir. Araştırma kapsamında 18 -55 yaş grubunda katılımcılardan 500 adet anket verisi toplanmış ve hatalı ve eksik yazımlar elenerek toplamda 424 anket verisi üzerinden sonuçlar elde edilmiştir. Araştırma sonucunda yer bildirimi gerçekleştirmede en çok kullanılan sosyal medya Instagram olarak belirlenirken, bireylerin yer bildirimi yaparken yalnızca değerli olarak gördükleri yerde yer bildirimi yaptığı saptanmıştır. Bir başka önemli bulgu ise bireylerin yer bildirimlerinde görece daha maliyetli yerleri uygun fiyatlı lokasyonlara tercih etmesidir. Elde edilen diğer veriler ise bireylerin yer bildirimi yapmada ki önceliğinin mekân zevkini yansıtmak, arkadaşlarına bilgi vermek ve onlarla ilgili bilgi almak, eğlenceli bulmak, yaşam tarzını yansıtmak, eğlenceli bulmak ve orjinal bir kişiliğe sahip olduğunu göstermek olarak bulunmuştur. Araştırma içerisinde elde edilen bir diğer bulgu ise 18- 24 ve 25-34 yaş grubu katılımcıların 35-44 ve 45 -55 yaş grubu katılımcılara oranla gösteriş ile ilgili düşüncelerini daha açık beyan etmeleridir. Bu noktada bireyler dikizleme kültürü ile gösteriş kültürü öğelerine yer bildirimlerinde yer verdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Check-ins in social media as an element of mobile consumption: In“Izmir State example”named research, we established, individuals take advantage or not from affectation elements on social media. When we pay attention to researches realized about check-ins behaviors, we can detect, check-ins are generally exanimated gratifications. This is the first study examinating check-ins through affectation culture. This situation shows importance and authenticity of this study. As part of this research: 500 pcs of data contents are collected from people between 18-55 years old. Missing and defective notations are eliminated to have results on 424 questionnaires datas. As conclusion of research, most used social media to make check-ins is Instagram. People prefer make check-ins in valuable place for themselves. Another important fact is that people prefer to make check-ins in more expensive places than cheap places. Moreover, we can conclude that motivation of people who make check-ins are : to show their own place appreciation, to inform their friends, to be informed (stalk) their friends, to be amused, to reflect their own lifestyle and to show their personality originality. We can also establish that participants with age range of 18-24 and 25-34 are more openly declare their point of view than participants with age range of 35-44 and 45-55. At this point, people include peep and consumption culture to their check-ins in social media.