Abbasi halifesi el-Muktedî Bi Emrillâh (468-487/1075-1094)
Abbasid Caliph al-Muqtadi bi-Amr Allâh and his period (468-487/1075-1094)
  1. Tez No: 525151
  2. Yazar: YUSUF BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET NURULLAH ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: el-Muktedî Bi Emrillâh, Abbâsîler, Melikşâh, Terken Hatun, Nizâmülmülk, al-Muqtadi bi-Amr Allah, Abbasids, Seljuks, Malikshah, Tarkan Khatun, Nizam al-mulk, Arslan al-Basasiri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Abbâsî halifesi el-Muktedî Bi Emrillâh ve Dönemi (1075-1094) incelenmektedir. el-Muktedî Bi Emrillâh dönemi Selçuklu iktidarının başta Irak'ta olmak üzere tüm İslâm coğrafyasında müktedir olduğu bir dönemdir. Ayrıca Abbâsî ve Selçuklu ilişkileri açısından önemlidir. Bu dönem, özellikle halifelik makamında veliahdlık sorununun ortaya çıkması ve tek şehzade oluşu ayrı bir öneme sebebiyet teşkil ediyordu. Bunu fırsat bilen Arslan el-Besâsîrî, el-Muktedî Bi Emrillâh'ı her seferinde ölümle tehdit etmiş ancak bu konuda amacına ulaşamamıştır. Sultan Melikşâh döneminde bir takım iktidar sıkıntısı yaşamıştır. Evlilikler yolu ile iktidarlarını güçlendirme gayesi beraberinde bir takım sıkıntıları da getirmiştir. Sultan Melikşâh'ın Bağdat'ı ziyareti Halifenin otoritesini sarsmış hatta son seferinde Bağdat'ı terk etmesini söylemiş ancak Sultan Melikşâh'ın buna ömrü vefa etmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of Abbasid khalifah al-Muqtadi bi-Amr Allah and its period will be examined. At the time of the khalifah al-Muqtadi bi-Amr Allah, the Seljuks was living their strongest time mainly in Iraq as well as in Islam geography. The caliphate is also very important in terms of relationships between Abbasids and Seljuks. This period has become more important as heir apparency was rising up as an issue for caliphate as well as having only one Shahzadah. Arslan al-Basasiri has taken this issue as chance for killing of al-Muqtadi bi-Amr Allah and has threaten him with killing many times. However, he has never been successful in his aim to kill the khalifah. The khalifah had faced some problems to come into power during Sultan Malikshah. Allthough he has tried to increase his power with some marriages, this have brought up him several troubles too. During Sultan Malikshah visit to Baghdad, the khalifah's authority has been jerked and the Sultan had told him to leave Baghdad but Sultan Malikshah has not seen that he left the city as he passed away.