Türk Anayasa Mahkemesi kararları ışığında maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı
Protection and improvement of material and spiritual presence in the light of Turkish Constitutional Court decisions
  1. Tez No: 525255
  2. Yazar: MERVE ALÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİJEN DÜNDAR SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kişinin Maddi ve Manevi Varlığı, Maddi ve Manevi Varlığın Korunması ve Geliştirilmesi Hakkı, İnsan Onuru, Temel Hak ve Hürriyetler, İnsan Hakları, Bireysel Başvuru, Evli Kadının Soyadı, İşkence Yasağı, Özel Hayata Saygı Hakkı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
İnsanın onurlu bir yaşam sürebilmesi için maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkı büyük önem taşımaktadır. Anayasada yer alan hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesi için maddi ve manevi varlığının korunması gerekmektedir. İnsanın doğumundan ölümüne değin yaşamını sürdürürken birtakım temel hak ve özgürlükleri kullanması ve davranışlarda bulunması da, Anayasada yer almayan isimsiz özgürlükler de esasında kişinin maddi ve manevi varlığının korunmasına ve geliştirilmesi hakkının kapsamına girer. Maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel hayata saygı hakkını düzenleyen 8. maddesindeki hukuksal çıkarlara karşılık gelmektedir. Maddi ve manevi varlığı koruma ve geliştirme hakkı bireysel başvuru kapsamında Anayasa ve AİHS'in ortak koruma alanında yer alan çerçeve bir haktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları, Türk Anayasa hukukunda maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının koruma alanı ve hukuki niteliğine yön vermektedir. Çalışmamızda Anayasa Mahkemesinin (AYM) maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı ile ilgili verdiği bireysel başvuru ve iptal davası ve itiraz üzerine verilen kararlar incelenmiştir. Maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının, AYM kararları ile her somut uyuşmazlıkta anlamı ve kapsamının ortaya konulduğu ve sınırlarının çizildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The right of people to protect and develop their material and spiritual existence is crucial for the survival of a dignified life. In order to use the rights and freedoms contained in the Constitution, it is necessary to protect the material and moral existence. The use of certain fundamental rights and freedoms in the course of life from the birth to the death of man is also included in the scope of the protection and development of the material and spiritual existence of the person on the basis of the anonymous freedoms not included in the Constitution. The right to protection and development of material and spiritual existence corresponds to the legal interests of Article 8 of the European Convention on Human Rights (ECHR), which regulates the right to privacy. The right to protection and development of material and spiritual property is a fundamental right in the joint protection of the Constitution and the ECHR under the individual application. The case law of the European Court of Human Rights directs the protection and legal nature of the protection and development of material and spiritual existence in Turkish Constitutional law. In our work, the individual application for the protection and development of the material and spiritual existence of the Turkish Constitutional Court and the decisions on cancellation and appeal were examined. It is seen that the meaning and scope of the protection and development of the material and spiritual existence in every concrete dispute with the decisions of the Turkish Constitutional Court are laid out and their boundaries are drawn.