Ayten Demirağ'ın hayatı, sanatı ve edebî kişiliği üzerine bir inceleme
An investigation on the art and factority of life of Ayten Demirag
- Tez No: 525321
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayten Demirağ, şiir, İstanbul, sanat, ahenk, dil, Ayten Demirağ, poem, Istanbul, art, harmony, language
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Ayten Demirağ Kilis'te doğan, İstanbul'da yaşamaya devam eden önemli bir şairdir. Sanatçı Allah, ölüm, rüya gibi metafizik konulara; aşk, İstanbul ve mitolojik ögeler gibi bireysel konulara temas ederek şiirlerini zenginleştirir. Genel itibarıyla İkinci Yeni anlayışına benzer şiirler terennüm ettiği görülse de kendi sanat anlayışını yakalamış bir sanatçıdır. Şiirlerinde kadın duyarlılığı hissedilen Demirağ, poetikasını saf şiir anlayışıyla oluşturur. Bu çalışmada şairin sanatının kaynakları, şiirindeki temalar, dil ve üslup özelliklerinin yanında ahenk ve şekil unsurları ele alınmış, bu doğrultuda çeşitli tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ayten Demirağ was born in Kilis and is an important poet who continues to live in Istanbul. The artist touches many subjects and enriches her poems in this way. Although it seems that poems seem to prevail generally similar to the Second New understanding, it is an artist who has caught her own understanding of art. Demirağ, who is sensitive to women in her poems, creates art poetry with pure poetry. In our work, the sources of poet's art, the themes of poetry, language and stylistic features as well as elements of harmony and form have been tried to be explained. Various determinations have been made in this direction and the result has been reached.