Amatör sporcuların sporcu sosyal güvenlik hakları ile ilgili bilgi düzeyleri (Mersin örneği)
Knowledge levels of amateur sportmen on sportman social security rights (Mersin province example)
  1. Tez No: 525345
  2. Yazar: TURGAY KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN KATKAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: amatör sporcu, lisanslı sporcu, sporda sosyal güvenlik, amateur athlete, licensed athlete, sporda social security
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Araştırmanın amacı, Mersin ilindeki amatör sporcuların“Sporcu Sosyal Güvenlik Hakları”ile ilgili bilgi düzeylerini tespit etmek ve sonuçlara göre öneriler sunmaktır. Devlet, hiçbir sosyal güvencesi olmayan amatör sporcuların hastalanması veya sakatlanması durumunda, teşhis ve tedavileri için yasal bir düzenleme yaparak Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatları vasıtasıyla bir uygulamaktadır. Bu araştırma, bahsi geçen bu imkan ve uygulamanın amatör sporcular tarafından bilinip bilinmediğini ve kullanılıp kullanılmadığını belirlemek için dizayn edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Mersin ilinde yaşayan hiçbir sağlık güvencesi olmayan 398 lisanslı amatör sporcular oluşturmaktadır. Sporcuların“Sporcu Sosyal Güvenlik Hakları”ile ilgili bilgi düzeylerini betimlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan“Amatör Sporcu Bilgi Düzeyi Formu”kullanılmıştır. Elde dilen veriler bilgisayarlı istatistik programı aracılığıyla analiz edilmiş ve bulgular kısmında betimsel istatistik türleri olan yüzde ve frekans dağılımlarından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, hiçbir sosyal güvencesi olmayan lisanslı amatör sporcuların kendilerine sağlanan ücretsiz sağlık hizmetleri konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları, bu hizmete dair giderlerin devlet tarafından karşılandığına ilişkin bilgi düzeylerinin düşük seviyede olduğu, ayrıca bu konuda herhangi bir bilgilendirme yapılmadığı gibi sporcuların da bu konuda araştırma yapmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the knowledge levels of amateur athletes in Mersin province regarding“Sportsman Social Security Rights”and to present suggestions according to the results. The State implements, through the central and provincial organizations of the General Directorate of Sports, legal arrangements for diagnoses and treatments in the event of illness or injury of amateur athletes without any social security. This research was designed to determine whether this opportunity and practice is known and used by amateur athletes. The sample of the study is composed of 398 licensed amateur athletes living in Mersin without any health insurance. The“Amateur Athlete Information Level Form”formed by the researcher was used to describe the level of knowledge of sportsmen regarding“Sportsman Social Security Rights”. The data obtained were analyzed by means of a computerized statistical program and the percentages and frequency distributions of descriptive statistical types were used in the findings. As a result, it is seen that the licensed amateur athletes without any social security have not enough knowledge about the free health services provided to them, the level of knowledge about the expenditure of this service by the state is at a low level and also there is no information on this issue and the athletes do not research on this issue .