Spor tesislerinden yararlanan 15-18 yaş arası öğrencilerin madde bağımlılığından korunma öz yeterliliğinin araştırılması (Keçiören Belediyesi örneği)
Investigation of the self sufficiency of substance dependency protection of 15-18 years old students using sports facilities (Keçiören Municipality example)
  1. Tez No: 525458
  2. Yazar: MURAT TUNÇBİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Education and Training, Sports, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Spor tesisi, Madde bağımlılığı, Öz yeterlilik, Sports facility, Substance dependency, Self sufficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, Keçiören Belediyesinin spor salonlarına giden gençlerin madde bağımlılığından korunma öz yeterlilik seviyelerini bazı değişkenlere göre incelemektir. Bu amaçla çalışmanın ilk bölümünde; madde ve madde bağımlılığı üzerinde durulmuş, bu kapsamda bağımlılık tanımı yapılmış, madde kullanımı ve sonuçları araştırılmış ve madde kullanımında risk etkenleri ve koruyucu etkenler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ergenlik ve gençlik döneminde madde kullanımı üzerinde durulmuş, bu amaçla ergenlik dönemi ve gençlik dönemi sorunları incelenmiş, ergenlik ve gençlik döneminde zararlı alışkanlık ve bağımlılık yapan maddelerin kullanım durumu araştırılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde öz yeterlilik ve ergenlerde öz yeterlilik durumu araştırılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ölçek kullanılmıştır. Ölçek iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar; demografik bilgi formu ve Eker, Akkuş ve Kapısız (2013) tarafından geliştirilen Ergenler İçin Madde Bağımlılığından Korunma Öz-Yeterlik ölçeğidir (MBÖ). Araştırma IBM SPSS 20 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizde öncelikle öğrencilerin demografik bilgilerine ilişkin veriler frekans analizi yöntemiyle gösterilmiştir. Sonrasında öğrencilerin ilgilendikleri spor dalına ilişkin sorulara yönelik verilen cevaplar yine frekans analizi yöntemiyle gösterilmiştir. Daha sonra öğrencilerin MBÖ alt faktörlerinden aldıkları puanlar betimsel analiz yöntemiyle gösterilmiştir. Analizin sonraki kısmında öğrencilerin demografik bilgileri ve ilgilendikleri spor dalı ile ilgili sorulara verdikleri cevapların MBÖ alt faktörlerinden aldıkları puanlara göre farklılaşıp farklılaşmadığına tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklem t testi yöntemiyle test edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlar incelendiğinde yüzme sporu ile ilgilenen öğrencilerin diğer öğrencilere göre madde bağımlılığından korunma öz-yeterliklerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the self-efficacy levels of substance dependence of young people going to the gymnasium of Keçiören Municipality according to some variables. In the first part of the study, substance and substance dependence was emphasized, dependence was defined, substance use and its results were investigated and risk factors and preventive factors in substance use were emphasized. In the second part of the study, substance use during adolescence and youth was emphasized. For this purpose, problems of adolescence and youth were examined and harmful habits and use of addictive substances during adolescence and youth were investigated. In the third part of the study self-efficacy and self-efficacy status in adolescents were investigated. Survey was used as data collection tool in the research. Survey was used as data collection tool in the research. The questionnaire consists of two parts. These are the Demographic Information Form and Self-Efficacy Scale for Substance Dependence for Adolescents developed by Eker, Akkuş and Kapısız (2013). The study was analyzed using the IBM SPSS 20 program. In the analysis, the data related to the demographic information of the students are shown by frequency analysis method. Afterwards, the answers given to the questions related to the sports related to the students were shown by frequency analysis again. Later, the scores of the students' subscale scores were shown by means of descriptive analysis. In the next part of the analysis, the students were tested by one way ANOVA and independent sample t-test to determine whether the answers given to the students about demographic information and sports related subjects were different according to the scores they got from the MBO sub-factors. When the results of the research are examined, it is seen that the students who are interested in swimming sports have a higher self-efficacy than the other students.