İntrauterin gelişme geriliği hastalarında serum 25-hidroksi vitamin-D ve 8-hidroksi-2-deoksiguanosin seviyelerinin araştırılması
Investigation of serum 25-hydroxy vitamin D and 8-HYDOXY-2-deoxyguanosine levels in intrauterine growth restriction patients
- Tez No: 525553
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHUN SUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin gelişme geriliği, 25-hidroksi vitamin D, 8-Hidroksi-2- Deoksiguanozin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı intrauterin gelişme geriliği saptanan gebelerin maternal serumunda 25-hidroksi vitamin d ve 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeylerine bakarak erken tanıdaki etkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, intrauterin gelişim geriliği olan gebelerle sağlıklı üçüncü trimester gebeler arasında maternal serumundan 25-hidroksi vitamin d ve 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeyleri karşılaştırıldı. Çalışmada Mart 2017 ile Eylül 2018 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 36 IUGG ile herhangi bir medikal problemi olmayan 36 sağlıklı üçüncü trimesterdeki gebe kullanıldı. İstatistiksel analizler Mann Whitney-U test, Shaphiro Wilk testi ve Kikare testi kullanılarak gerçekleştirildi. P değeri < 0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında intrauterin gelişim geriliği olan hasta gruptan alınan maternal serumlarda bakılan 25-hidroksi vitamin d ve 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeyleri anlamlı bulunmadı. Sonuç: Maternal serumda bakılan 25-hidroksi vitamin d ve 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeyleri ile intrauterin gelişim geriliği öngörüsü ve erken tanısında uygun yöntem olmadığı anlaşılmaktadır. Gebelerde D vitamini eksikliği ve yetersizliği yaygındır. 8-hidroksi-2-deoksiguanozin düzeyleri ile intrauterin gelişim geriliği erken tanısındaki yerini değerlendirmek için maternal serum dışında(örneğin;idrar) numuneler kullanılarak yapılacak yeni ve geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine effects of 25-hydroxyvitamin d and 8-hydroxy-2-deoxyguanosine in the maternal serum of pregnant women with intrauterine growth restriction for early diognosis. Material and Methods: In this study, the levels of 25-hydroxyvitamin d and 8-hydroxy-2-deoxyguanosine are compaired in patients with intrauterine growth restriction and healthy third trimester pregnants. In this study, 36 IUGRs who administered to Gaziantep University Medical Faculty Şahinbey Training and Research Hospital Obstetrics and Gynecology Clinic between the dates of March 2017 and September 2018 and 36 third trimester healthy pregnant women without any medical problems were observed. Statistical analyzes were performed by using Mann Whitney-U test, Shaphiro Wilk test and Kikare test. P value