Yoksullukla mücadelede kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının rolü
Role of public institutions and non-governmental organizations in tackling poverty
- Tez No: 525554
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Gelir Dağılımı, Yoksullukla Mücadele, Poverty, Income Distribution, Struggle Against Poverty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
İnsanlık tarihi kadar eski bir konu olan yoksulluk, kalkınma sürecinin en önemli gündem maddelerinden birisidir. Bir taraftan farklı perspektifler doğrultusunda yoksulluk olgusu ve yoksulluğun ölçülmesiyle ilgili çabalar, diğer taraftan da gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluk sorununu ortadan kaldırmaya yönelik uygulanan politikaların etkinliği tartışılmaktadır. Günümüzde iktisadi eşitsizlikleri açıklamakta önemli bir gösterge olarak kullanılan gelir dağılımı eşitsizliğinin vardığı boyutlar devletin gelir dağılımına müdahale etme gereğini zorunlu hale getirmiştir. Kamu kesiminin gelir eşitsizliği sorununu ortadan kaldırmaya yönelik uyguladığı politikalarla etkin bir rol üstlendiği ve önemli bir sosyal politika aracı olarak kullanılan sosyal yardımlara ayrılan kaynağın artmasıyla yoksulluk oranında azalmalar görülmektedir. Ekonomik, sosyal, siyasal ve toplumsal boyutlarıyla bir kısım sorunların da kaynağını oluşturan gelir dağılımı eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik kamu kesiminin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu mevcuttur. Bu kuruluşlar, yoksullukla mücadelede önemli işlevler yerine getirmekle beraber, kaynaklarının yetersizliği ve yerel yönetimlerle gerekli koordinasyonun sağlanamaması sebebiyle yeterli olmamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı analize konu olan döneme ait sosyal yardım harcamalarının yoksulluk üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda yoksulluk ve sosyal yardımlar arasındaki ilişkiler 1987-2014 dönemine ait verilerle kısa ve uzun dönem için ARDL sınır testi yaklaşımı ile incelenmiş ve VECM Granger nedensellik testi ile bu iki değişken arasındaki ilişkinin yönü belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre yoksulluk ve çalışmada kullanılan diğer kontrol değişkenlerin uzun dönemde birlikte hareket etmekte olduğu, kısa dönemde ekonomik büyüme ve sosyal yardım harcamalarının hane halkı tüketim harcamalarını arttırarak yoksulluğu azaltan bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty, which is as old as human history, is one of the most important agenda items of the development process. On one hand, in line with different perspectives, the poverty phenomenon, efforts to measure poverty, on the other hand, the problem of income distribution inequality and the effectiveness of policies aimed at eliminating income inequality and poverty is discussed. Today, which is an important indicator of economic inequalities in explaining inequality of income distribution arrived when the dimension of the state has mandated the need to intervene in the distribution of income. With the increase of the resources allocated to social assistance, which is used as an important social policy tool, the poverty rate decreases with the policies implemented by the public sector to eliminate the problem of income inequality. In addition to the public sector to eliminate the inequality of income distribution, which is the source of some problems with economic, social, political and social dimensions, there are numerous non-governmental organizations. Although these institutions perform important functions in the fight against poverty, they are not sufficient because of the lack of resources and the lack of coordination with local authorities. The aim of this study is to determine the impact of social assistance expenditures on the non-poverty of the period which is subject to analysis. For this purpose, the relationship between poverty and social benefits was examined with the ardl border test approach for short and long term data from 1987-2014 and the direction of the relationship between these two variables was determined with the VM Granger causality test. According to the findings, it was concluded that poverty and other control variables used in the study were moving together in the long run and economic growth and social assistance expenditures were reduced by increasing household consumption expenditures.