Psöriyazis tanılı hastalarda, serum IL-23R (interlökin-23 reseptör) gen polimorfizmlerinin ve serum IL-23 düzeylerinin sağlıklı gontrol grubu ile karşılaştırılması
In psoriasis patients, serum IL-23r (interleukin-23 receptor) levels of gene polymorphisms and serum IL-23 levels comparison with healthy control group
- Tez No: 525606
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: IL-23R gen polimorfizmleri, IL-23, Psöriyazis, IL-23R gene polymorphisms, IL-23, Psoriasis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Psöriyazis Tanılı Hastalarda, Serum IL-23R (interlökin-23 reseptör) Gen Polimorfizmlerinin ve Serum IL-23 Düzeylerinin Sağlıklı Gontrol grubu ile Karşılaştırılması Psöriyazis, eritemli, skuamlı papül ve plaklarla seyirli derinin inflamatuar bir hastalığıdır. Çalışmamızda IL-23R geninin rs2201841, rs11209026, rs7530511, rs11465804, rs1343152 polimorfizmleri ve bu polimorfizmlerin serum IL-23 düzeyleri ile ilişkisi araştırıldı. Ayrıca çalışmamızda IL-23R gen polimorfizmleri ve serum IL-23 düzeylerinin klinik, laboratuar ve demografik veriler ile ilişkisi değerlendirildi. Çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Deri ve Zührevi hastalıkları polikliniğine başvuran, klinik ve/veya histopatolojik olarak psöriyazis tanısı konulan 67 hasta ve 67 kontrol alındı. Hasta ve kontrol gruplarında KASP-PZR yöntemi ile IL23R gen rs2201841, rs11209026, rs7530511, rs11465804, rs1343152 polimorfizmleri; ELISA yöntemi ile serum IL-23 düzeyleri belirlendi. Elde edilen bulgular ve değerler çalışma grupları arasında karşılaştırıldı. IL23R gen rs2201841, rs11209026, rs7530511, rs11465804, rs1343152 polimorfizmleri ile psöriyazis arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Psöriyazis hastalarında rs2201841 odağında AA genotipi erkeklerde, GA genotipi kadınlarda, rs1343152 odağında AA genotipi erkeklerde, CA genotipi kadınlarda istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çalışmamızda ortalama serum IL-23 düzeyi hasta grubunda (42,62±5,96), kontrol grubuna (75,76±13,24) göre anlamlı olarak daha düşük saptandı. Hasta ve kontrol grupları arasında IL-23R polimorfizmleri ile serum IL-23 düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. IL-23R gen polimorfizmleri açısından çalışmamız diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında ortaya çıkan farklı sonuçların olası sebeplerinden biri, daha önceki çalışmaların farklı etnik kökenden, farklı sayı ve nitelikte olgu grupları üzerinde yapılmış olması olabilir. Hastalığın primer tetikleyicilerinden biri olan IL23' ün henüz psöriyazis lezyonlarının oluşmadığı dönemde, lezyonların başlatılmasından sorumlu olduğu ve hastalık oluşumunun ileri dönemlerinde azalarak yerini diğer sitokinlere bırakarabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In psoriasis patients, serum IL-23R (interleukin-23 receptor) levels of gene polymorphisms and serum IL-23 levels comparison with healthy control group Psoriasis is a chronic, inflammatory disease of the skin characterized by erythematous and squamous papules and plaques. IL-23R gene rs2201841, rs11209026, rs7530511, rs11465804, rs1343152 polymorphisms and the association of these polymorphisms with serum IL-23 levels were investigated in the current study. In addition, we evaluated the association between IL-23R gene polymorphisms and serum IL-23 levels with clinical, laboratory and demographic variables of the psoriasis patients. Sixty-seven patients with clinical and / or histopathological diagnosis of psoriasis who admitted to out patient clinic of Süleyman Demirel University dermatology department and 67 controls were included in the study. Polymorphisms of IL23R genes including rs2201841, rs11208026, rs7530511, rs11465804, rs1343152 were determined by KASP-PCR method, and serum IL-23 levels were determined by ELISA method in patient and control groups. IL23R gene polymorphisms including rs2201841, rs11209026, rs7530511, rs11465804, rs1343152 polymorphisms were not found to be significantly related to psoriasis. AA genotype of rs2201841 focus in males, and GA genotype in females, and AA genotype of rs1343152 focus in males, and CA genotype in females were statistically significant in patients with psoriasis. The mean serum IL-23 level was significantly lower in the patient group (42,62 ± 5,96) compared to the control group (75,76 ± 13,24). No significant relationship was found between IL-23R polymorphisms and serum IL-23 levels between patient and control groups. One of the possible causes of the different results compared to other studies may be that previous studies have been carried out on different ethnic groups with different numbers and features. IL-23, one of the primary triggers of the disease, may be thought to be responsible for the initiation of lesions at the time of the absence of psoriasis lesions and may decrease in the later stages of the pathogenesis and be replaced by other cytokines.