Psoriasisli hastalarda treg (regülatuar T) hücreleri ve IL17A (İnterlökin 17A) İlişkili MikroRNA'ların (miR-4649-3p, miR-6867-5p, miR-4296, miR-210, miR-1910-3p ) ve serum IL17A seviyelerinin incelenmesi
Treg (regulatory T) cells and IL17A (interleukin 17a) related microRNA (miR-4649-3p, miR-6867-5p, miR-4296, miR-210, miR-1910-3p) and Serum IL17Ain patients with psoriasis
  1. Tez No: 605863
  2. Yazar: MELEK KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İJLAL ERTURAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ KUYAŞ HEKİMLER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: IL-17A, MikroRNA, Mir-1910-3p, MiR-4649-3p, Psoriasis, IL-17A, MicroRNA, Mir-1910-3p, MiR-4649-3p, Psoriasis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Psoriasis, eritemli, skuamlı papül ve plaklarla seyreden derinin inflamatuar bir hastalığıdır. MikroRNA'ların hücre tipinin belirlenmesi, hücre farklılaşması olmak üzere pek çok fizyolojik ve patolojik durumlarda önemli düzenleyici rolleri vardır. Psoriasis patogenezindeki immun aktivasyonun nedeni halen tam olarak netleşmemekle birlikte miRNA'ların etkisi olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda Treg ve IL-17A ilişkili genleri etkileyen mikroRNA'ların (miR-4649-3p, miR-6867-5p, miR-4296, miR-210, miR-1910-3p) immun aktivasyonda rolünün araştırılması amaçlandı. Çalışmaya klinik ve/veya histopatolojik olarak psoriasis tanısı konulan 44 hasta ve bilinen herhangi bir hastalığı olmayan 44 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların PASI değerleri hesaplandı. MikroRNA'ların kantitatif ölçümü için Eş-Zamanlı PCR (RT-PCR) cihazı kullanıldı. ELISA yöntemi ile serum IL-17A düzeyleri belirlendi. Çalışmamızda psoriasisli hasta grubunda serum IL-17A (167,03±374,23 ng/L) düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna (42,28±25,51 ng/L) göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0,033). Ayrıca serum IL-17A düzeyi ile PASI değeri arasında anlamlı düzeyde pozitif korelasyon mevcuttu (r: 0,373 p=0,006). Plazma mir-1910-3p düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük ekspresyon gösterdi (p=0,000, fc: 0,10). Yapılan ROC analizinde plazma mir-1910-3p ekspresyon düzeylerinin psoriasis hastalarını sağlıklı kontrollerden ayırt edebilme gücünün yüksek olduğu saptandı (EAKA=0,912, p=0,000). Psoriasisli hasta grubunda plazma mir-4649-3p ekspresyon düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti (p=0,000, fc: 2,99). Çalışmamızda elde edilen sonuçlar plazma mir-1910-3p, miR-4649-3p ekspresyon düzeylerinin ve serum IL-17A düzeylerinin psoriasis tanısında kullanılabilecek biyobelirteçler olabileceğini ve yeni tedavi seçenekleri geliştirilmesi açısından ilerideki çalışmalara ışık tutacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is an inflammatory disease of the skin with erythematous, squamous papules and plaques. MicroRNAs have important regulatory roles in many physiological and pathological conditions including cell type identification and cell differentiation. Although the cause of immune activation in the pathogenesis of psoriasis is still unclear, miRNAs are thought to have an effect. The aim of this study was to investigate the role of microRNAs (miR-4649-3p, miR-6867-5p, miR-4296, miR-210, miR-1910-3p) that affect the Treg and IL-17A related genes in immune activation. Forty-four patients diagnosed as psoriasis clinically and / or histopathologically and 44 healthy controls without any known disease were included in the study. PASI values of the patients were calculated. Quantative real-time PCR (RT-PCR) was used for measurement of microRNAs. Serum IL-17A levels were determined by ELISA method. In our study, serum IL-17A (167.03 ± 374.23 ng / L) levels were significantly higher in psoriatic patients than in healthy controls (42.28 ± 25.51 ng / L) (p= 0.033). There was also a significant positive correlation between serum IL-17A and PASI (r: 0.373 p = 0.006). Plasma mir-1910-3p levels were significantly lower in the patient group than in the control group (p = 0.000, fc: 0.10). ROC analysis showed that plasma mir-1910-3p expression levels had a high ability to differentiate psoriasis patients from healthy controls (AUC = 0.912, p = 0.000). The plasma mir-4649-3p expression level was significantly higher in the psoriatic patients group compared to the control group (p = 0.000, fc: 2.99). The results obtained in our study suggest that plasma mir-1910-3p, miR-4649-3p expression levels and serum IL-17A levels may be biomarkers that can be used in the diagnosis of psoriasis and will shed light on future studies in terms of developing new treatment options.