İklim değişikliğinin bölgesel ve kentsel alanlar üzerinde etki analizi: TR61 (Antalya, Isparta, Burdur) bölge örneği
Impact analyses of climate changes on regional and urban regions: Case of TR 61 (Antalya, Isparta, Burdur) region
- Tez No: 525607
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERVİN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Global Climate Change, Climate Change Indicators, Global and Regional Scale, Urban and Regional Planning, TR61 Region, Antalya
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İklim değişikliği ile ilgili ilk tarihsel bulgular 300 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. 17. yy'dan itibaren atmosferdeki sera etkisi ve sera gazları araştırılmaya başlanmıştır. 1970 yılına kadar bu çalışmalar iklim kuşkucuları bilim insanları ile ilerlemiş, 1.Dünya İklim Konferansı ile küresel boyutta gündeme taşınmıştır. Kentleşmenin ve iklim değişikliğinin karşılıklı bir ilişki içinde olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir. İklim değişikliğinin küresel boyuttaki etkilerinden en çok bölgesel ve kentsel alanların etkileneceği, bölgesel ve kentsel alanların da iklim değişikliğini hızlandırıcı bir etkide bulunduğu saptanmıştır. Kentler, dünya yüzeyinin yüzde 2'sinden daha azını kapsamasına rağmen, dünya enerjisinin yüzde 78'ini tüketmekte ve tüm karbondioksitin % 60'ından fazlasını üretmektedir. Aynı zamanda, bölgesel ve kentsel alanlar iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasızdır. Bu nedenle bölgesel ve kentsel alanların iklim değişikliği etkilerini ve iklim değişikliğinden etkilenebilirliklerini azaltmak için uyum ve azaltım çalışmaları yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında amaç, iklim değişikliğinin önemine vurgu yapılarak, (a) iklim değişikliğinin oluşum sürecinde insan etkinliklerinin etki düzeyini anlamak, (b)bölgesel ve kentsel alanların iklim değişikliğine etkisini ve (c) bölgesel ve kentsel alanların iklim değişikliğinden etkilenebilirliğini araştırmak, (d) bu etkilere ve etkilenebilirliklerin azaltılması yönünde“şehir ve bölge planlama”disiplini içerisinde bölgesel ve kentsel alanlarda ne tür müdahaleler, ne tür azaltım ve uyum çalışmaları yapılabileceğini araştırmaktır. Belirlenen amaç doğrultusunda, öncelikle küresel, bölgesel, kentsel iklim değişikliği çalışmaları değerlendirilecektir. İklim değişikliği konusunda literatür çalışmalarının sonrasında örnek alan olarak seçilen TR61 bölgesinde analizler gerçekleştirilecektir. İklim değişikliği göstergeleri açısından seçilen alanda üretilen bölge planları analiz edilerek üretilen mevcut stratejilerin neler olduğu saptanacaktır. Ayrıca, araştırma kapsamında bölgesel ölçekte üretilebilecek stratejilerin neler olabileceği seçilen bölge özelinde değerlendirmeye alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The first historical findings about climate change are based on 300 years ago. From the 17th century, the greenhouse effect and greenhouse gases in the atmosphere began to be investigated. Until 1970, these studies have progressed with scientists of climate doubts, and have been on the global scale with the United Nations Conference on the Human Environment held in Stockholm in 1972. It is widely accepted that urbanization and climate change have a reciprocal relationship. Surveys clearly demonstrate that regional and urban areas are most affected by climate change impacts on a global scale, while regional and urban areas are also influencing climate change. Although the cities cover less than 2 percent of the Earth's surface, they consume 78 percent of the world's energy and produce more than 60 percent of all carbon dioxide. At the same time, regional and urban areas are highly vulnerable to climate change. For this reason, harmonization and mitigation studies are being carried out to reduce the impacts of climate change on regional and urban areas and their vulnerability to climate change. Many studies highlight the role of urban and regional planning discipline in the implementation of mitigation. The aim of this thesis is to examine the impact of climate change on: (a) the change of human activities due to climate change, (b) the actual impact of climate change on regional and urban areas, (c) the possible futur impact of climate change on regional and urban areas, (d) and what kinds of interventions for mitigation and adaptation studies can be carried out in regional and urban areas within the discipline of“urban and regional planning”in order to reduce exposure and vulnerability. Firstly, global, regional and urban climate change studies are evaluated in line with the determined aims. Analyzes are carried out to evaluate the size of climate change in the TR61 region selected as a model area after literature studies on climate change. After the analysis, it is determined that there are existing strategies that are produced by analyzing the regional plans produced in the selected area in terms of climate change indicators. In addition, the scope have been produced at the regional scale. This study reveals the originality of identifying climate change impacts in regional and urban areas and suggesting which analysis studies should be done in these areas to understand the extent of climate change.