Sağlık hizmetlerinde risk yönetiminin çalışan güvenliğine etkisi ve bir uygulama
The impact of risk management on health care servoce safety and an applocatoon
  1. Tez No: 525650
  2. Yazar: ÖZLEM BAYIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Güvenliği, Risk Yönetimi, Sağlık Hizmetleri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Küreselleşmenin yaşandığı günümüz şartlarında gelişen teknoloji ve sanayileşme ile birlikte sağlık kurumlarında güvenli olmayan çalışma şartları personellerin sağlık ve güvenliklerini olumsuz etkilemektedir. Sağlık çalışanları sağlık hizmetlerinin birçok bölümünde, özellikle sağlık kurumlarında, biyolojik, kimyasal, fiziksel, ergonomik psikososyal risk unsurları ile karşı karşıyadır. Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları sağlamak, çalışanları iş kazası ve meslek hastalıklarından korumak, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığı geliştirmek sağlık güvenlik uygulamaları ile mümkündür. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak, günümüzde her çalışanın sahip olması gereken bir insanlık hakkı olup, kurumların bu konuda belirlenmiş yasalara uyması ge¬rekmektedir. Bu çalışmada risk kavramıyla ilişkili olduğu düşünülen olasılık, tehlike kavramları açıklanarak risk yönetimi ve çalışan güvenliği arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Risk yönetimi ile sağlık kurumlarında çalışan güvenliğinin korunması amaçlanmıştır. Bu tarz bir yönetim ile sağlık kurumlarında oluşabilecek beklenmeyen kayıpların en düşük maliyetle en aza indirilmesi için gerekli kaynakların ve faaliyetlerinin planlanması, organizasyonu, yönetilmesi ve kontrol edilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada sağlık kurumlarının genel yapısı, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yapısı ve çalışan personel güvenliği, araştırma ile ilgili analiz ve sonuçlara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda risk yönetiminin çalışan güvenliğine etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In todays conditions of globalization, with the developing technology and industrialization, unsecured working conditions in health institutions negatively affect the health and safety of the personnel.Health workers are faced with biological, chemical,physical, ergonomic psychosocial risk factors in many parts of health services especially in health care institutions protection from occupational accidents and occupational diseases is possible with health security applications that improve physical mental and social health. During the presantition of the health service,the health personnel are feeling positive about the quality of the health service that they are working with and they feel safe and secure in the institution. Therefore it is one of the issues to be emphasized on the health service security. Health care institutions and organizations that aim to work more efficiently and with the mission and vision of the institution should pay attention to minimize the risk in the working environment for the employees. In this study the concepts of probability hazard which are thought to be related to the concept of risk are explained, and the relationship between risk management and employee security is given. It is aimed to manage and control the organization of resources and activities planning. The structure of the overall structure of health care institutions in Turkey personnel are working on research and security is given to analysis and related researc results. As a result of the researc, it was seen that risk management had an effect on employee safety. Key words : Employee Security, Risk Management, Health Services.