Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerdeki tükenmişlik sendromu
Burnout syndrome of nurse in the intensive care units
- Tez No: 525678
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN ÖZCANARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Hemşire, Hemşirelikte Tükenmişlik, Burnout, Nurse, Stress, Burnout in Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma Adana ilindeki Adana Devlet Hastanesi, Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerde oluşan tükenmişlik sendromu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini; Adana'da bulunan Adana Devlet Hastanesi, Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi ve Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yoğun bakım ünitelerinde çalışan 185 hemşire oluşturmaktadır. Araştırma Mayıs 2017 – Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde hemşirelerin sosyodemografik ve mesleklerine ilişkin bilgilerin sorgulandığı veri 17 sorudan oluşan veri toplama formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin çoğunluğunun normal seviyelerde tükenmişlik yaşadıkları belirlenmiştir Çalışmamızda hemşirelerin cinsiyet, medeni durum, aile tipi, çocuk sayısı, eğitim, çalışma pozisyonu ve çalışma saatlerine göre tükenmişlik durumları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır. Yoğun bakım hemşirelerinin %52.8' i meslekten dolayı, %46.8' i ise çalıştıkları klinikten dolayı kendini tükenmiş hissetmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular ilgili literatür eşliğinde tartışılmış ve hemşirelerin önerilen standartlar doğrultusunda çalıştırılmaları ve belirli aralıklarla servisler arasında rotasyon yapmaları, tükenmişliğin önlenmesi için baş etme yöntemlerine ilişkin eğitimlerin verilmesi, hemşirelerin kendilerini tükenmiş hissetmelerine neden olan faktörlerin bireysel olarak sorgulanması ve gerekli önlemlerin alınması, yönetimsel olarak hemşirelerde motivasyonu artırıcı aktivitelerin planlanması önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was descriptively performed to construe burnout syndrome of nurses working in the intensive care units of Adana State Hospital, Dr. Askim Tufekci Hospital and Numune Training and Research Hospital in Adana. In total, 185 nurses working in the intensive care units of Adana State Hospital, Dr. Askim Tufekci State Hospital and Numune Training and Research Hospital in Adana were conducted to research sample. Research was carried out between on May 2017 and on May 2018. Data collection form consisting of 17 questions were used to obtain information about sociodemographic and occupational relations of nurses and Maslach Burnout Scale were used for determining nurses burnout level. As a result of the research, it was determined that the majority of the nurses had burnout at normal levels. There was no statistically difference between the nurses' burnout status according to gender, marital status, family type, number of children, education, working position and working hours. 52.8 % of intensive care unit nurses were feeling burnout because of their's occupation and 46.8 were exhausted their's clinic. Findings from the study were discussed in the context of the relevant literature. It was suggested that nurses should be employed in line with the recommended standards and that they should train the nurses about the factors that cause them to feel exhausted and to take the necessary precautions and plan the activities that motivate the nurses to increase their motivation.