Limanların özelleştirilmesi ve hukuki boyutu
Privatisation of the ports and its legal dimension
- Tez No: 525677
- Danışmanlar: DOÇ. SERAP AMASYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: liman, özelleştirme, limancılık, port, privatization, port sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Uluslararası Özel Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Limanların özelleştirilmesi, günümüz ihtiyaçlarının ve teknolojik gelişmelerin bir sonucu olup, gelişen ve hızlanan dünyada ülkelerin bu gelişime ayak uydurması ve uluslararası ticarette pay sahibi olmaları için oldukça önemlidir. Değişen dünya ile kamu limanlarının ihtiyaçlara cevap vermemesi ve beklenen performans ve çalışma gücünün çok çok altında kalması sebebiyle Dünyada ve ülkemizde 1990'lı yıllardan itibaren özelleştirme işlemlerine yoğunluk verilmeye başlanmıştır. Özelleştirme ile ülkeler; ekonomik sorunların giderilmesi, serbest piyasa ekonomisine geçiş, etkinlik ve rekabetin sağlanması, yabancı sermayenin yurt içine çekilmesi ve pazar odaklı liman yönetimlerinin oluşturulması gibi amaçlarla limancılık hizmetlerinin yerine getirilmesinde özel sektörün katılımının gerekli olduğu sonucuna varmışlardır. Liman hizmetlerinin tamamının veya bir kısmının özel sektöre devredilmesi için işbu limanların özelleştirme yoluyla yapılandırılmaları; liman varlıklarının tamamen satışından, liman işletmelerinin ticarileştirilmelerine, serbestleştirilmelerine, şirketleştirme, imtiyaz verme, kiralama, Ortak Girişim, Yap-İşlet-Devret ve idari sözleşmeler gibi yöntemlerle mümkün olmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde de Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait liman ve işletmelerin özel sektöre devri ile özelleştirme uygulamalarına başlanmıştır. Günümüzde de özelleştirme uygulamaları devam etmektedir. Bu çalışmada özelleştirme ayrıntılı bir şekilde açıklanacak ve limanlar kapsamında ne şekilde gerçekleştiği ilgili mevzuat ve uluslararası kurallar kapsamında belirtilecektir. Devamında özelleştirilen limanlarla ilgili hukuki uyuşmazlıklar ele alınacak ve etkileri üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Privatization of ports is a consequence of today's needs and technological developments, and in a developing and a forward expediting world it is a very important topic for countries to keep up with this development and have their share in international trade. Due to the changing world fact and inability of public ports to respond the needs and due to the fact that they are far below expected performance and working power, privatization processes have started to be intensified in the world and in our country since the 1990s. With privatization, countries have come to the conclusion that private sector participation is necessary in the fulfillment of port services for purposes such as elimination of economic problems, transition to free market economy, ensuring efficiency and competition, attracting foreign capital into the country and establishing market-oriented port authorities. For the transfer of some or all of the port services to the private sector; The construction of these ports through privatization is possible through methods such as the complete sale of port assets, the commercialization, liberalization of port operators via incorporation, enfranchising, leasing, Joint Venture, Build-Operate-Transfer and administrative contracts. In this context, the privatization practices of the ports and enterprises belonging to Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ to private sector have been started. Today, privatization practices continue as well. In this study, privatization will be explained in detail and how it will be realized within the scope of the ports according to the relevant legislation and international rules will be stated. Subsequently, legal disputes related to privatize ports will be addressed and their effects will be discussed.