Okul öncesi dönem çocuklarının matematiksel akıl yürütme becerilerinin incelenmesi
The investigation of mathematical reasoning skills of preschool children
  1. Tez No: 525734
  2. Yazar: GAMZE PAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel akıl yürütme, Akıl yürütme, Okul öncesi, Mathematical reasoning skills, Reasoning, Preschool
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi dönem çocuklarının matematiksel akıl yürütme becerilerinin incelenmesidir. Araştırma 2017-2018 öğretim yılının ikinci yarıyılında anasınıflarında öğrenim görmekte olan 240 çocuk ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Ergül (2014) tarafından geliştirilen 'Erken Matematiksel Akıl Yürütme Becerileri Değerlendirme Aracı“ ve araştırmacı tarafından geliştirilen ”Çocuk Aile Genel Bilgi Formu" ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin çözümlenmesinde t-testi, Kruskal Wallis, Mann- Whitney U testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda çocukların kız ve erkek çocukları arasında matematiksel akıl yürütme puanı bakımında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Çocukların; ay aralığı, okul öncesi eğitim alma süresi ile matematiksel akıl yürütme puanları arasında anlamlı bir farklılık vardır. 67-74 ay aralığındaki çocukların 60- 66 ay aralığındaki çocuklara göre daha yüksek puan ortalamasına sahip olduğu ve okul öncesi eğitimin matematiksel akıl yürütme becerilerini desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Sosyoekonomik düzey ve anne-baba öğrenim durumunun çocukların matematiksel akıl yürütme becerileri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Yüksek sosyoekonomik düzeyde yer alan ve yükseköğretim mezunu anne ve babaların çocuklarının matematiksel akıl yürütme becerileri puanlarının en yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çocukların matematiksel akıl yürütme becerileri aile yapılarına göre farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research the mathematical reasoning skills of preschool children is the study of. Research in the second semester of the school year elementary school 2017-2018 on-site nursery was carried out with the child in learning the 240. The research data developed by Ergül (2014),“ Evaluation Instrument for the Early Mathematical Reasoning Skills”developed by“Child”and researcher Family gathered with the“General Information Form”. In resolving the data obtained from research t-test, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U tests. As a result of the analysis of children's mathematical reasoning score between girls and boys in care was not a meaningful difference. The children; months interval, pre-school education time with mathematical reasoning, concluded that the significant difference between the scores. Socioeconomic status and the status of children in mother-father learning mathematical reasoning skills is obtained as a result of a significant relationship between. Mathematical reasoning skills of children according to the differences in family structures.