Muğla yeradları üzerine bir dil incelemesi -Menteşe'deki silikyeradları-
A language study on toponyms in Muğla -microtoponyms in Mentese-
  1. Tez No: 525821
  2. Yazar: MERVE YORULMAZ KAHVE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UĞURLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Muğla, Menteşe, Adbilim, Silikyeradı, Mikrotoponimi, İnceleme, Derleme, Mugla, Mentese, Toponymy, Microtoponymy, Study, Collation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 543
Özet
“Muğla Yeradları Üzerine Bir Dil İncelemesi -Menteşe'deki Silikyeradları”adlı bu tez; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen, Muğla ili merkez Menteşe ilçesinden derlenerek elde edilen toplam 5707 silikyeradının incelenmesini içeren bir silikyeradı çalışmasıdır. Tezin giriş bölümünü adbilim, yeradıbilimi, silikyeradıbilimi ve Muğla hakkında genel bilgiler oluşturmaktadır. Tezin birinci bölümünde bölgeden derlenen silikyeradlarının stratigrafig yapısı ortaya konmaya çalışılmıştır. Tezin ikinci bölümünde silikyeradlarının tür tasnifi yapılmıştır. Bu tasnifte:“silikorunadları, silikyükselti-girinti adları, silikeladları, silikyoladları, silikbağadları, siliksuadları, silikormanadları, siliksunakadları”üst başlıkları kullanılmıştır. Üçüncü bölümde derleme sonucunda elde edilen silikyeradlarının kelime ve anlambilimlik incelemesi yapılmıştır. Tezin dördüncü bölümünde tez malzemesini oluşturan silikyeradları ses ve yapıbilgilik özellikleri açısından incelenmiştir. Beşinci bölümünde derlenen silikyeradlarının kuruluşunda görevli coğrafi terim veya terim niteliğindeki kelimelerin sözlüğü hazırlanmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde elde edilen malzeme üzerinde yapılan tasnif ve incelemelerden hareketle bir değerlendirme yapılmıştır. Tezde yer alan ekler bölümünde derlemeler esnasında yörede çekilmiş fotoğraflara ve derleme yapılan her bir köy için tarafımızca oluşturulmuş haritalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis,“A Language Study on Toponyms in Mugla - Microtoponyms in Mentese”is a study on microtoponyms which is supported by Mugla Sıtkı Kocman University Coordination Unit of Scientific Research Projects and includes the study of total 5707 microtoponyms collated from the Mentese district of the province of Mugla. The introduction section of the thesis provides general information about toponymy, microtoponymy and Mugla. In the first part of the thesis, the stratigraphic structure of the microtoponyms collated from the region is tried to be revealed. In the second part of the thesis, microtoponyms are classified by their types. In this classification, the headings“microoikonyms, microoronyms, microhoronyms, microdromonyms, microagroonyms, microhydronyms, microdrimonyms, microekklezionyms”are used. In the third part, a lexicological and semantical study of the microtoponyms obtained in the collation is done. In the fourth part of the thesis, the microtoponyms forming the thesis material are studied in terms of their phonological and morphological properties. In the fifth part, a glossary of the words in the function of geographical terms or terms which are assigned in forming the collated microtoponyms is prepared. An evaluation is carried out based on the classification and studies made on the material obtained in the conclusion part of the work. In the appendixes part of the thesis, photographs taken in the region during collations and maps created by us for each village where collations are made are included.