Mardin ilinin kalkınmasında coğrafi faktörlerin etkisi
The effect of geographical factors on the development of Mardin
  1. Tez No: 525834
  2. Yazar: İDRİS BAYŞU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALEM KHALAF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Mardin, Kalkınma, Nüfus, Tarım, Turizm, Mardin, Development, Population, Agriculture, Tourism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Mardin ilinin kalkınmasında coğrafi faktörlerin etkisi adlı çalışmada tarihi Mezopotamya Bölgesi'nde bulunan Mardin ilinin mevcut kalkınma durumu değerlendirilmiş, ilin kalkınmasını etkileyen fiziki ve beşeri etmenler ile ilin kalkınmasını hızlandırmak için neler yapılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Bu çalışmayla Mardin ilinin sahip olduğu zenginlikler tanıtılmış olacaktır. Bu çalışmada Mardin ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalar değerlendirilmiş, ilde bulunan bazı kurum ve kuruluşlardan bilgi alınmıştır. Ayrıca araştırma sahası gezilmiş ve yerinde gözlem yapılmıştır. Araştırma sahasını daha iyi anlamak için harita, grafik, tablo ve fotoğraf gibi çeşitli görseller kullanılmıştır. Bu çalışmada bazı bilgilere ulaşmak için ilgili kişilerle görüşme yapılmıştır. Çalışmada, değişik kültürlerin bir arada yaşadığı, hoşgörünün hakim olduğu bir yöre olarak bilinen Mardin ilinin yeterince ve istenilen şekilde yararlanılmayan zenginliklerini, daha etkili bir şekilde kullanarak ilin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla tespit edilen sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur. Bu çalışma sonucunda Mardin ilinin mevcut kaynaklarının yeterince değerlendirilmediği, ilin kalkınmasını engelleyen bazı etmenlerin olduğu görülmüştür. Mardin ilinin kalkınmasını hızlandırmak için çeşitli projeler sunulmuş ve iyi bir turizm politikası geliştirerek ilde var olan turizm potansiyelinden daha fazla yararlanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study that is named ''Effect of Geographical Factors on the Development of Mardin" the current developmental stiuation of Mardin province, located in historical Mesopotamia, is evaluated and focused on the physical and human factors and what is necessary for accelerating the growth of Mardin. In addition, in this study the cultural wealth of Mardin is introduced. The previous studies related to Mardin have been evaluated and got some information from some of the institutions in the province. Researching area has been visited and observed. Fort the sake of clarity, related visual aids like maps, charts schedule and photography have been used. Intercourses with the related people have been held to reach some further information. In order to get more benefit from underutilised cultural wealth and accelerate the development of Mardin where different cultures have lived together with social tolerance it has been offered some practical solutions. The study result shows that current sources of Mardin have not been effectively used and it is seen that there are some obstacles to development of the province and it is suggested to develop effective tourism policy in order to get more benefit from the tourism potential.