Dondurulmuş çözülmüş plateletten zengin plazmanın aktive edilmiş ve edilmemiş taze plateletten zengin plazmanın biyolojik etkilerinin random paternli flep yaşayabilirliği üzerinde karşılaştırılması
The comparison of the biological effects of a frozen and thawed platelet rich plasma activated and nonactivated platelet rich plasma on random paterns flap viability
- Tez No: 525870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE ORUÇ ÖZPOSTACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: PZP, Plateletten zengin plazma, Dondurulumuş-çözdürülmüş, Rat, Flep, PRP, Platelet rich plasma, Frozen-thawed, Rat, Flap
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Plastik cerrahide doku defektlerini flep yardımıyla onarmak sık uygulanan bir tedavi yöntemidir. Flep distalinde oluşabilen nekroz cerrahlar tarafından istenilmeyen bir komplikasyondur. Flep distalinde oluşan nekrozu azaltmak ve flep yaşayabilirliğini artırmak için birçok tedavi yöntemi denenmiştir. PZP'nin flep yaşayabilrliğini artırdığı yapılan bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, PZP uygulamasında dondurma/çözme uygulamasının PZP uygulaması ve aktive edilmiş taze PZP uygulaması arasındaki biyolojik etkiyi flep yaşayabilirliği üzerinde değerlendirmek ve etkilerini tartışmaya açmaktır. Biz bu çalışma ile üç farklı uygulamanın biyolojik etkilerini ortaya koyarak bunun da kullanılacak PZP'nin klinik etkinliğine yön vereceğini düşünmekteyiz. Materyal ve Metod: Çalışmada, ortalama 120 günlük ve 250 g ağırlığında 44 adet rat kullanılmıştır. 12 adet rat gerekli kan eldesi için sakrifiye edilmiştir. Kalan 32 rat rastgele 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamış, McFarlane flebi 7. günde kaldırılmıştır. Diğer 3 grupta Mcfarlane flepleri 9 eşit parçaya bölünmüştür. Her gruptaki hayvanlara çalışmanın 0. gününde PZP enjeksiyonu yapılmıştır. İnaktif grupta PZP'ye herhangi bir işlem yapılmadan enjekte edilmiştir. Aktif grupta CaCl2 ile aktivasyon yapılarak, dondurulmuş çözülmüş grupta ise PZP 1 gün önce dondurulup çözülerek 9 eşit bölgenin her birine 0.05 ml enjekte edilmiştir. Flepler 7. gün kaldırılmıştır. Tüm sıçanların postoperatif 7.günde dijital fotoğrafları çekilmiş, ardından sintigrafik ölçümleri yapılmış ve sıçanlar sakrifiye edilmiştir. Fleplerden alınan biyopsilerde damar sayısı değerlendirilmiştir. Bulgular: Digimizer® yardımıyla yapılan flebin makroskobik yaşayabilirliğini değerlendiren ölçümlerde dondurulmuş-çözdürülmüş PZP grubundaki flepler en yüksek yaşayabilirlik oranına sahiptir. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Yapılan sintigrafik ölçümlerde en yüksek flep yaşayabilirlik oranı dondurulmuş-çözdürülmüş PZP grubunda izlenmiştir. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı olarak değerlendirilmiştir. Yapılan sintigrafik ölçümlerde ROI bölgelerinde proksimal, orta, distal bölgeler kendi içlerinde değerlendirilmiş ve flep yaşayabilirlikleri arasında istatistiksel fark görülmemiştir. Histopatolojik incelemede en yüksek damar sayısı dondurulmuş-çözdürülmüş PZP grubunda olmasına karşın gruplar arasında istatistiksel fark görülmemiştir. Sonuç: PZP dondurulup-çözdürülerek flebe uygulanması durumunda flep yaşayabilirliğini önemli derecede artırmaktadır. Klinikte herhangi bir aktivasyona gerek olmadan PZP bu yöntemle güvenle uygulanabilir
Özet (Çeviri)
Aim: In plastic surgery, repairing tissue defects with flap is a frequent treatment method. Necrosis that may occur in the distal of the flap is an undesirable complication by surgeons. Several treatment modalities have been tried to reduce necrosis occurring in the distal flap and to increase flap viability. Some studies have shown that PZP increases the viability of flaps. The aim of this study is to evaluate the biological effect of freezing / thawing application on PZP application and the biological effect of activated fresh PZP on flap viability and to discuss its effects. We believe that this study will reveal the biological effects of three different applications and this will lead to the clinical efficacy of PZP. Material and Methods: In this study, 44 rats with an average of 120 days and weighing 250 g were used. 12 rats were sacrificed for the necessary blood supply. The remaining 32 rats were randomly divided into 4 groups. No treatment was performed on the control group, and the McFarlane flap was harvested on the 7th day. In the other 3 groups Mcfarlane flaps were divided into 9 equal parts. Animals in each group received PZP injection on day 0 of the study. In the inactive group, PZP was injected without any procedure. In the active group, activation was performed with CaCl2, and in the frozen-thawed group, PZP was frozen and thawed 1 day before, and 0.05 ml was injected into each of 9 equal regions. Flaps were harvested on the 7th day. All rats were digitally photographed on the 7th postoperative day, then scintigraphic measurements were performed and the rats were sacrificed. The number of vessels in the biopsies taken from the flaps was evaluated. Results: The flaps in the frozen-thawed PZP group have the highest viability rate in the measurements evaluating the macroscopic viability of the flap with the help of Digimizer®. This difference is statistically significant. In the scintigraphic measurements, the highest flap viability was observed in the frozen-thawed PZP group. This difference was statistically significant. In scintigraphic measurements, proximal, middle, and distal regions of ROI regions were evaluated within themselves and there was no statistical difference between flap viability. In histopathological examination, although the highest number of vessels was in the frozen-thawed PZP group, no statistically significant difference was observed between the groups. Coclusions: PZP improves flap viability significantly if it is frozen and thawed. PZP can be safely performed with this method without any activation in the clinic.