Hepatektomi ameliyatında damar içi sıvı hacminin 'pleth variability ındex (PVI)' ile değerlendirilmesi
Assesment of intravenous fluid volume with ' pleth variability index (PVİ) ' in hepatectomy surgery
  1. Tez No: 525971
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ZUHAL AYKAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatektomi, pleth variability index (PVI), damar içi sıvı hacmi, doku oksijenasyonu, Hepatectomy, pleth variability index (PVI), intravascular fluid volume, tissue oxygenation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Hepatektomi operasyonlarında, kanama ve yapılan transfüzyonlar ameliyat sırasında ve sonrasında artan morbidite ve mortalitenin önemli nedenlerinden biridir. Kısıtlı sıvı uygulaması sonucu damar içi hacim miktrarının azaltılması yöntemi ameliyat sırasında oluşan kanamanın azaltılmasında kullanılan en etkili ve önemli yöntemdir. Bu yöntemde en önemli nokta damar içi sıvı hacminin doğru olarak değerlendirilmesidir ve bu amaç için en sık kullanılan yöntem santral venöz basınç ölçümüdür. Fakat SVB'ın damar içi sıvı hacmini %50 oranında doğru gösterdiği belirtilmektedir. Bu yüzden yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır ve bunlardan biri“Pleth Variability Index (PVI)”'dir. Fakat bu yöntem için henüz bir hedef değer belirlenmiş değildir. Amacımız hepatektomi operasyonu sırasında, yeterli doku oksijenasyonu sağlanacak şekilde kısıtlı sıvı tedavisi yönetimi için hedef PVI değeri belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Yazılı onay alınmış, genel anestezi altında hepatektomi operasyonu olacak,18 yaşından büyük, kardiyak aritmi ve böbrek yetersizliği olmayan 48 hasta çalışmaya alındı. Hastalara hepatektomi operasyonlarında yapılan rutin uygulamalara ek olarak Pleth Variaibility Index (PVI) monitorizasyonu için prob hastanın sağ el işaret parmağına, doku oksijen satürasyonu monitorizasyonu için prob sağ el tenar bölgeye yerleştirildi. Hastaların demografik verileri ile birlikte kalp atım hızı, ortalama arter kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu (SpO2), doku oksijen satürasyonu (StO2), PVI, soluk sonu karbondioksit değerleri (EtCO2), SVB, kanama miktarı, idrar miktarı, hemoglobin (Hb) ve laktat değerleri 30 dakika aralıklarla kaydedildi. Çalışmamızın amacı olan doku oksijenasyonunun bozulmasına yol açmaksızın hedef PVI değerinin belirlenebilmesi için, çalışmanın tamamlanmasının ardından hastalar PVI değer aralıklarına göre iki gruba ayrılarak karşılaştırıldı. İstatistiksel anlamlılık p %17 olduğunda perioperatif transfüzyon ihtiyacında artış olmuştur. Hepatektomi operasyonlarında yeterli doku oksijenizasyonu sağlayacak kısıtlı sıvı tedavisi stratejisi için hedef PVI değeri ortalama %14 olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Assesment of Intravenous Fluid Volume With“ Pleth Variability Index (PVI) ”In Hepatectomy Surgery Objective: In hepatectomy operations, bleeding and transfusions are one of the important causes of increased morbidity and mortality during and after surgery. Decreasing the amount of intravenous volume resulting from restricted fluid application is the most effective and important method for reducing the bleeding during surgery. The most important point in this method is accurate assessment of intravenous fluid volume and the most common method for this purpose is the measurement of central venous pressure. However, it is stated that central venous pressure shows 50% correctness of intravenous fluid volume. Therefore, new methods are needed and one of them is“Pleth Variability Index (PVI)”. However, a target value has not yet been set for this method. Our aim is to determine the target PVI value for restricted fluid therapy management while ensuring adequate tissue oxygenation during hepatectomy operation. Material and Method: 48 patients with written approval, under general anesthesia who will undergo hepatectomy operation, 18 years old, without cardiac arrhythmia and renal failure will be taken to the study. In addition to the routinely performed applications in the hepatectomy operations, the Pleth Variaibility Index (PVI) probe placed on the patient's right hand index finger, and the probe for the tissue oxygen saturation monitor placed on the right hand thenar zone. In addition to the demographic data of the patients, heart rate, mean arterial blood pressure, peripheral oxygen saturation (SpO2), tissue oxygen saturation (StO2), PVI, end-tidal carbon dioxide (EtCO2) values, CVP, hemorrhage volume, urine volume, hemoglobin (Hb) and lactate values recorded at intervals of 30 minutes. In order to determine the target PVI value without causing deterioration of tissue oxygenation, which is the objective of our study, patients compared by two groups according to the PVI value ranges after the completion of the study. For statistical analysis, R vers. The 2.15.3 program (R Core Team, 2013) was used. The statistical significance was accepted as p 17%, the need for perioperative transfusion was increased. In hepatectomy operations the target PVI value for the restricted fluid therapy strategy while adequate tissue oxygenation was achieved, was set at 14% on average.