Obez Türk çocuklarında fiziksel aktivitenin biyokimyasal parametreler ve hepatosteatoz ile ilişkisi
The relationship between physical activity and biochemical parameters and hepatosteatosis in obese Turkish children
- Tez No: 525987
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BOZAYKUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: obezite, hepatosteatoz, egzersiz, obezite, hepatosteatoz, egzersiz
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Konu: Obez Türk Çocuklarında Fiziksel Aktivitenin Biyokimyasal Parametreler ve Hepatosteatoz ile İlişkisi Amaç: Bu çalışmayla obez Türk çocuklarında fiziksel aktivite miktar ve sıklığının, biyokimyasal ve hormonal değerler ve ultrason bulguları ile tespit edilen hepatosteatoz varlığı üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışma için hasta grupları oluşturmak üzere 01/04/17 - 01/10/17 tarihleri arasında Zeynep Kamil Eğitim Araştırma Hastanesi çocuk poliklinikleri ve çocuk endokrinoloji polikliniğine başvurup obezite tanısı alan, fiziksel aktivite değerlendirme formu doldurmuş olan 6-18 yaş arası olguların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Labaratuvar verilerine ulaşılamayan ve kronik hastalık saptanan olgular çalışma dışında bırakıldı. Bulgular: Olgular ultrasonografik olarak hepatosteatoz saptanan ve saptanmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Böylece 23 hepatosteatozlu obez hasta ve 21 hepatosteatoz saptanmayan obez hasta olmak üzere toplam 44 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, VKİ, bel çevresi ölçüm bilgilerine fiziksel aktivite değerlendirme formundan ya da hastanemizin veri tabanı kayıtlarından ulaşıldı. Hastaların labaratuvar ve radyolojik bulgularına hastanemizin veri tabanından ulaşıldı. USG'de hepatosteatoz saptanan olgularda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ALT, total bilirubin, ürik asit ve LDL değerlerindeki yüksekliklerin anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Gruplar arasında en belirgin anlamlı ilişkinin LDL düzeyi yüksekliği arasında olduğu görülmüştür. Kontrol grubuna göre total bilirubin ve ürik asit düzeyinin hasta grubunda anlamlı olarak yüksek bulunması olası metabolik sendrom birlikteliğini akla getirmektedir. Ders çalışma süresi, okulda geçirilen süre, toplam fiziksel aktivite süresi ve beden eğitimi ders süresi ile hepatosteatoz arasında negatif korelasyon olduğu, TV/tablet kullanma süresi ile pozitif korelasyon olduğu görülmüştür. Sonuç: VKİ SDS, bel çevresi, bel/ boy oranı, HDL, LDL, trigliserid, total kolestrol ve toplam haftalık aktivite sürelerinin dahil edilerek steatoz gelişiminin doğru oranda tahmin edebileceğimiz bir yapı ortaya çıkartılmıştır ve hepatosteatoz olanların %77.3'ü, olmayanların ise %83.3'ü doğru olarak tahmin edilmiştir. Bu denklemde en önemli belirleyici steatoz gelişimini 1.121 kat arttıran yüksek LDL seviyesi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of the amount and frequency of physical activity, biochemical and hormonal values and ultrasonographic findings on the presence of hepatosteatosis in obese Turkish children. Materials and Methods: Between the dates of 01/04/17 - 01/10/17 between the dates of 01/04/17 - 01/10/17, patients were admitted to Zeynep Kamil Educational Research Hospital policlinics and pediatric endocrinology clinic and were diagnosed with obesity and completed physical activity evaluation form. The data of the cases were evaluated retrospectively. Patients who were unable to access laboratory data and were diagnosed with chronic disease were excluded from the study. Findings: The cases were divided into two groups as ultrasonographically detected and undetected hepatosteatosis. Thus, a total of 44 patients, 23 obese patients with hepatosteatosis and 21 obese patients without hepatosteatosis, were included in the study. Patients' age, gender, height, body weight, BMI, waist circumference measurement information were obtained from the physical activity evaluation form or from the database records of our hospital. The laboratory and radiological findings of the patients were obtained from the database of our hospital. In patients with hepatosteatosis detected in USG, the elevations of ALT, total bilirubin, uric acid and LDL values were found to be significantly related to the control group. The most significant significant association between the groups was found to be the elevation of LDL level. According to the control group, the total bilirubin and uric acid levels were significantly higher in the patient group, suggesting the possible association of the metabolic syndrome. There was a positive correlation between the duration of the study and the time spent at school, total physical activity duration, and physical education course duration and hepatosteatosis, with a positive correlation with the duration of TV / tablet use. Conclusion: BMI SDS, waist circumference, waist circumference, HDL, LDL, triglyceride, total cholesterol and total weekly activity were included to predict the development of steatosis and 77.3% of those with hepatosteatosis and 83.3% of those without hepatosteatosis . The most important determinant in this equation is the high LDL level, which increases steatosis by 1.121 fold