Ruhsal travmanın alkol etkisi altında araç kullanma riskine etkileri
The impact of psychological trauma on the risks of driving under the effect of alcohol
- Tez No: 526021
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF TUNÇ DEMİRCAN, PROF. DR. AHMET TAMER AKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psychological trauma, traumatic life event, risk behavior, driving with alcohol
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada ruhsal travmanın alkol etkisi altında araç kullanma riskine etkileri incelenmiştir. Aynı zamanda travmatik yaşantıların alkol kullanımı ve öfke ifade şekliyle arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Araştırmanın deneyleme kümesi 295, denetleme kümesi 203 kişiden oluşmuştur. Araştırmanın deneyleme kümesi, Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitim (SÜDGE) programına katılan katılımcılardan oluşturulmuştur. Araştırmada katılımcıların travmatik yaşam öyküsü, alkol kullanım öyküsü, içki içme nedenleri, travmatik stres düzeyleri, psikolojik belirti düzeyleri, kişilik özellikleri ve öfke ifade şekilleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla, Alkol Kullanım Sıklığını ve Davranışlarını Belirleme Testi, İçki İçme Nedenleri Envanteri, Travmatik Stres Belirti Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği, Sürücü Öfkesi Ölçeği ve Sürücü Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada, travmatik yaşantının alkol etkisi altında araç kullanma riskini arttırdığı bulunmuştur. Alkol etkisi altında araç kullananların, problemlerle baş etme, alkolün etkisini arttırma amacıyla alkol kullandıkları tespit edilmiştir. Bu araştırmada, travmatik yaşantının yetişkinlik döneminde alkol etkisi altında araç kullanma davranışının ortaya çıkmasında risk faktörü olabileceği görülmüştür. Anahtar Kelimler: Ruhsal travma, travmatik yaĢam olayları, riskli davranıĢ, alkol etkisi altında araç kullanma.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of psychological trauma on the risk of driving under the influence of alcohol were examined. Moreover, this study was investigated the relationship between traumatic experiences of alcohol use and anger expression. The experimental group of the study consisted of 295 and the control group consisted of 203 individuals. The study's experimental group was formed from participants who participated in the SÜDGE (Driver's Behavior Correction Training) program. In the research, the participant'swere assessed traumatic life experience, the frequency of alcohol use, drinking motivation, traumatic stress level, psychological symptom levels, personality characteristics and anger expression patternes. For this purpose, The Alcohol Use Disorders IdentificationTest (AUDIT), Drinking Motives Questionnaire, Traumatic Stress Symptom Check List, Brief Symptom Inventory, Basic Personality Traits Inventory, Driving Anger Scale and Driver Information Questionnaire were employed. Results revealed, traumatic experience increases the risk of driving under the influence of alcohol. Those who drive under the influence of alcohol have been found to use alcohol in order to cope with problems and to increase the effect of alcohol. In this study, it has been shown that traumatic experience may be risk factor for the development of driving behaviour under the influence of alcohol during adulthood.