Topan kefal (Mugil cephalus) spermlerinin farklı ortamlarda kısa süreli korunumu
Short term storage of grey mullet (Mugil cephalus) sperm on different media
  1. Tez No: 526159
  2. Yazar: ONURKAN ANTEPLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Topan kefal, Mugil cephalus, sperm, canlılık uzatıcı, kısa süreli koruma, Grey mullet, Flathead grey mullet, sperma, extender, short-term protection
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, Ege Üniversitesine bağlı Homa Dalyanından topan kefaller hasat edilmiştir. Temin edilen sperm örnekleri 0-2 °C'deki buz kalıpları içinde muhafaza edilmiştir. Daha sonra her saatte bir faz kontrast tip mikroskopta incelenmiştir. Bu çalışmada, topan kefal (Mugil cephalus L. 1758) spermasının doğal üreme mevsimi süresince pH, hacim, yaşama kabiliyeti ve muhafaza süresi gibi spermatolojik özelliklerin belirlenmiştir. Ayrıca kısa süreli koruma işleminde 4 farklı inaktivatörün (Hepes, Tris, BSA, DMSO) etki mekazimalarını saptanmıştır. Çalışmada, toplam 5 adet anaç balık sperma alımı için kullanılmıştır. Kullanılan anaçların ortalama ağırlıkları 753,6±47,21 g, ortalama boyları 40,6±1,14 cm olarak saptanmıştır. Çalışmada kullanılan topan kefal spermin pH değeri 6,7 olarak saptanmıştır. Anaçlardan elde edilen spermlerin ortalama hacmi 2±0,5 ml.kg-1 olarak tespit edilmiştir. Spermlerin yaşama kabiliyeti taze sperma da 6 dk, hepes de 6 dk 30 sn, bsa da 5 dk 20 sn, tris de 3 dk 20 sn ve dmso da 8 dk 30 sn olarak tespit edilmiştir. 36 saatlik çalışma periyodu sonunda, spermlerin muhafaza süreleri taze sperma da 28 saat, inaktivatörlerden tris de 2 saat, diğer inaktivatörlerde (Hepes, BSA ve DMSO) 36 saat hareketlilik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, grey mullets was harvested from Homa Dalyan affiliated to Ege University. Sperma samples obtained 0-2 °C has been retained in ice molds. Afterwards were examined under phase contrast type a microscope every hour. In this study, grey mullet (Mugil cephalus L. 1758) semen during with the natural breeding season were determined spermological properties such as pH, volume, the ability to live and storage period. Also short-term protection in the process has been identified the mechanisms of action of 4 different inactivation (Hepes, Tris, BSA, DMSO). In the study, a total of 5 pieces of broodstock fish has been used for sperma retrieval. Broodstocks has been identified as average weights 753,6±47,21 gram, average height 40,6±1,14 cm. Grey mullet sperma to be used in the study was found pH value of 6,7. Broodstocks obtained from semen has been identified as the average of volume 2±0,5 ml.kg-1. The viability of the sperma has been identified as fresh semen also 6 min, Hepes also 6 min 30 sec, BSA also 5 min 20 sec, Tris also 3 min 20 sec and DMSO also 8 min 30 sec. 36-hour working period ends, sperma storage period has been identified fresh semen also 28 hour, from inaktivator Tris also 2 hour, in other inaktivator (Hepes, BSA and DMSO) 36 hour activity.