Türkçe dersinde yaratıcı dramanın okuduğunu anlamaya etkisi
The effect of creative drama on reading comprehension in Turkish course
  1. Tez No: 526160
  2. Yazar: EMİNE ÇÖKLÜ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GIYASETTİN AYTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Drama, Okuduğunu Anlama, Türkçe Dersi, İlkokul, Drama, Reading-Comprehension, Turkish Lesson, Primary School
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerine okuduğunu anlama becerilerinin kazandırılmasında yaratıcı drama yönteminin etkisini incelemektir. Bu amaca ulaşabilmek için araştırmada ön test-son test eşleştirilmiş kontrol gruplu deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma, Ankara ili Pursaklar ilçesi Saray İlkokulunda 2016/2017 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde eğitim gören 4. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Sürecin başında sınıf mevcudu, sınıflardaki kız-erkek dengesi ve öğrencilerin sosyoekonomik durum benzerliği“Kişisel Bilgi Formu”aracılığı ile saptanmıştır. Özellikle sınıflara uygulanan ön test puanları göz önünde bulundurularak, sınıflardan birbirine en yakın özelliklere sahip olan 4/C sınıfı (29 öğrenci) deney grubu olarak, 4/K sınıfı (29 öğrenci) ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama amacıyla kullanılan form ve materyaller, alt problemlere göre belirlenerek özelleştirilmiştir.“Kişisel Bilgi Formu”ndan alınan bilgilerden hareketle gerekli ön düzenlemelerin yapıldığı atölye planları deney grubunu oluşturan öğrencilerle, önceden belirlenen Türkçe dersi okuduğunu anlama kazanımlarına göre 16 saatlik bir drama atölye çalışması üzerine temellendirilmiş ve atölye süreci, görsel kayıt altına alınmıştır. Görsel kayıtlar hem araştırmacı hem de bir alan uzmanı tarafından“Okuduğunu Anlama Becerisi Gözlem Formuna”göre bağımsız biçimde değerlendirilmiştir. Kontrol grubuna ise aynı kazanımlara yönelik geleneksel yöntemle 16 saatlik Türkçe dersi araştırmacı tarafından işlenmiştir. Sekiz hafta sonunda deney ve kontrol grubu öğrencileriyle son test uygulaması gerçekleştirilmiştir.“Kişisel Bilgi Formu”ile ön test-son test sonuçlarına yönelik verilerin ilk ve son analizlerinde SPSS 21. Programı, kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yaratıcı drama temelli olarak hazırlanan atölye modelinin deney grubunda anlamlı derecede akademik başarı artışını sağladığı veriler aracılığıyla tespit edilmiştir. Yaratıcı drama yöntemi Türkçe dersinde okuduğunu anlama becerisini geliştirme açısından yeni öğrenilecek konularda hızlı bir ilerleme, daha önceden öğrenilmiş konularda ise bir üst düzeye taşıma görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmektedir. Ayrıca öğrenme sürecini somutlaştıran yaratıcı drama, Türkçe dersinde okuduğunu anlama becerisini geliştirirken, öğrencileri mutlu kılan eğlenceli bir öğrenme ortamı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of creative drama method in terms of the fourth grade primary school students' acquisition of reading comprehension skills to reach this aim, experimental method was used in the research. The research was conducted with 4th grade students who were registered in Saray Primary School in Pursaklar District of Ankara Province during the Spring Semester of 2016/2017 Education Year. At the beginning of the study, class size, gender balance at the classes and the similarity of students' socioeconomic status were determined by means of the“Personal Information Form”. Pre-test scores applied to the classes were considered to select the test and control groups; therefore, 4/C (29 students) and 4/K (29 students) classes which had similar features to each other were selected as the test and control groups respectively. Forms and materials used for collecting data in the survey were customized according to subproblems. The workshop plans were made via preliminary arrangements based on the data obtained from the“Personal Information Form”. And the study was conducted with the test group students via 16-hour length drama workshop which organized according to the predetermined learning outcomes of the reading comprehension skills of Turkish lesson. And the workshop procedure was visually recorded. The visual recordings were independently evaluated by both the researcher and the area specialist according to the“Reading Comprehension Ability Observation Form”. As for the control group, the 16 hour Turkish lesson was taught by the researcher using the traditional method for the same learning outcomes. At the end of eight weeks, post-test was conducted to the test and control group students. The SPSS 21 Program was used in the first and last analyzes of the data for the“Personal Information Form”and the pre-test-post-test results. As a result of the research, it was determined through the data that the workshop model based on creative drama provided academic achievement increase at a significant level in the test group. The creative drama method effectively accomplishes the task of carrying out a rapid progress in the newly learned topics in terms of improving the ability of understanding what is read in Turkish lessons, and carrying it to a higher level in previously learned subjects. In addition, while creative drama embodying the learning process develops the ability to understand what is taught in Turkish lesson, it offers an enjoyable learning environment where students are happy.