Analysis of Bitcoin market volatility
Bitcoin piyasasındaki oynaklığın analizi
  1. Tez No: 526218
  2. Yazar: ŞÜHEDA HAŞLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖZNUR ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bitcoin, Kriptopara, Oynaklık, Para Birimleri, Emtia Fiyatları, Bitcoin, Cytptocurrency, Volatility, Currencies, Commodity Prices
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Piyasalardaki küreselleşme trendine bağlı olarak, tüm dünya“küresel köy”olarak adlandırılan tek bir pazar olarak görülmeye başlanmıştır. Bu durum, tasarruf sahipleri ile fon talep edenlerin karşılaşıp para transferini gerçekleştirdiği finansal piyasalar açısından da geçerlidir. Bitcoin fon transferlerinde kullanılan bir araç olarak son dönemde ortaya çıkmış ve sadece finansal piyasalarda değil reel piyasalarda da yeni bir çığır açmıştır. Bu anlamda Bitcoin operasyonları, ilk görünüşü, yapısı ve genişlemesinin dikkat çekici olması nedeniyle küresel faaliyetlerin canlı bir örneğidir. Bitcoin, her yerde ve herkese anında ödeme sunan, merkezi olmayan bir dijital paradır. Bitcoin satılabilir, satın alınabilir ve diğer para birimlerinde işlem görebilir. Bitcoin istenilen düzeyde gizlilik ve anonimlik sağlamakta ve bu sayede Bitcoin'e olan güven artmaktadır. Ayrıca, Bitcoin kullanıcıları, operasyonlarının Bitcoin ağındaki sahipliğini gizli anahtarlarıyla kanıtlayabilmekte, kendi Bitcoinlerini harcayabilmekte ve harcama sonrasında yeni sahiplerine aktarabilmektedir. Bitcoin işlemlerinde, transferleri yönetmek için eşler arası ağ kullanılmaktadır. Yönetim bilgi işlem gücüne sahip olan ve“madenciler”olarak da bilinen Bitcoin ağına katılan bağımsız bireyler ve şirketler, ödüller (yeni Bitcoin'in serbest bırakılması) ve Bitcoin'de ödenen işlem ücretleri ile motive olmaktadır. Bu madenciler, Bitcoin ağının güvenilirliğini uygulayan merkezi olmayan otorite olarak düşünülebilir. Madencilerin bilgisayar sisteminde çözdükleri karışık kodlar neticesinde yeni Bitcoinler piyasaya kazandırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Bitcoin fiyatlarındaki oynaklığı analiz etmek ve Bitcoin fiyat davranışının bir para birimi yoksa bir emtia fiyatına mi benzediği sorusuna yanıt aranmaktadır. Çalışmanın ampirik bölümde, Bitcoin ve para birimleri ile Bitcoin ve emtia arasındaki ilişki değerlendirilmiş ve bu doğrultuda Bitcoin, başlıca para birimleri; USD, EUR GBP ve JPY ile başlıca emtia; Altın ve Petrol ile karşılaştırılmıştır. Analizlerimiz 2017.07-2018.08 tarihleri arasını kapsayan günlük veriler üzerinden yapılmıştır. Çalışmada, Johansen Cointegration, Granger nedensellik, Impulse Response Function ve Forecast Error Variance Decomposition testleri uygulanmıştır. Sonuçlar, Bitcoin'in uzun vadede para birimleri veya emtia fiyatları ile ilişkili olmadığını; ancak, kısa vadede başta altın olmak üzere emtia fiyatlarıyla karşılıklı bir nedensellik ilişkisinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Buna göre, emtia fiyatları Bitcoin oynaklığı üstünde daha fazla etkili görülmekte olup, Bitcoin'in emtia gibi davrandığı ve altının, Bitcoin fiyat oynaklığı üzerinde en çok katkı sağlayan enstrüman olduğu ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
In parallel with globalization, business operations have been so integrated that world is seen as a single market which is called as“global village”. This is also true for financial markets where funds are transferred from savers to borrowers in exchange for monetary assets. Bitcoin has recently emerged as a means of exchange in not only financial markets but also in real markets. In this regard, Bitcoin operations are vivid examples of such global activities in that its first appearance and expansion has been remarkable. Bitcoin is a decentralized digital cryptocurrency that offers immediate payment to anyone and everywhere. Bitcoin can be sold, purchased and traded in other currencies. Bitcoin provides privacy and anonymity at a satisfactory level. Therefore, Bitcoin users can prove ownership of their operations on the bitcoin network with their secret keys and can spend their own value and transfer it to the new owner. Bitcoin performs the transfer by using a P2P network connection. Independent individuals and companies, also known as“miners”, who participate in the Bitcoin network, are motivated by rewards and transaction fees paid in Bitcoin. These miners can be conceived as the decentralized authority enforcing the credibility of the Bitcoin network. The purpose of this study is to analyze Bitcoin prices mainly in terms of volatility and to answer the question whether Bitcoin price behavior is similar to a currency or a commodity. In the empirical part, therefore, we try to evaluate the relationship between Bitcoin and currencies – Bitcoin and commodities. Consequently, we compare Bitcoin with major currencies, i.e. USD, EUR, GBP and JPY, and with major commodities, i.e. Gold and Oil, on a daily basis for the period between 2010.07 and 2018.08. We employ Johansen cointegration, Granger causality, Impulse Response Functions and Forecast Error Variance Decomposition analyses in our study. Our results show that, Bitcoin does not have a long-run relationship with neither currencies nor commodities, but it has a short-run relationship with commodities, especially gold, which is a bi-directional one by and large. We, therefore, suggest that Bitcoin is acting like a commodity and gold is the most effective instrument that contributes to the volatility of Bitcoin prices.