Bitcoin'deki volatilite ve balonların G20 pay piyasalarına etkisi: DCC-GARCH Modeliyle bir analiz
The impact of bitcoin volatility and bubbles on G20 equity markets: An analysis with the DCC-GARCH Model
- Tez No: 977792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜM POLAT, DOÇ. DR. ETHEM KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ARCH model, BRICS-T, Bitcoin, Borsa İstanbul, DCC-GARCH, E7 ülkeleri, Endeks, MIST, ARCH model, BRICS-T, Bitcoin, İstanbul Stock Exchange, DCC-GARCH, E7 countries, Index, MIST
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi ve finansal piyasaların entegre hale gelmesi, farklı piyasalardaki fiyat hareketlerinin anlık olarak birbirine yansımasına zemin hazırlamıştır. Bu durum, volatilite etkileşiminin sadece yerel değil, küresel ölçekte de izlenmesi gereken stratejik bir gösterge haline getirmiştir. Bu bağlamda, finansal piyasalar arasındaki oynaklık ilişkisini anlamak, hem yatırım kararlarını etkileyen dinamikleri kavramak hem de finansal piyasalarda istikrarın korunmasına katkı sağlamak açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda çalışmanın amacı, Bitcoin'deki volatilite ve balonların G20 ülkelerinin pay piyasaları üzerindeki etkisini DCC-GARCH yöntemiyle incelemektir. Elde edilen bulgulara göre, Bitcoin piyasasında oluşan balonların Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Rusya, Çin, Endonezya, Hindistan, Meksika, Arjantin, Avustralya ve Suudi Arabistan pay piyasalarını negatif yönde etkilediği belirlenirken, Almanya, Brezilya, Güney Afrika ve Güney Kore pay piyasalarını etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen bir diğer bir sonuç ise volatilite etkileşimidir. Bitcoin ile Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Rusya, Çin, Arjantin, Avustralya, Güney Afrika, Güney Kore ve Suudi Arabistan pay piyasaları arasında çift yönlü volatilite etkileşimi tespit edilmiştir. Endonezya pay piyasasından Bitcoin'e doğru ve Bitcoin'den Türkiye, ABD, Brezilya, Hindistan ve Meksika pay piyasalarına doğru tek yönlü etkileşim belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of technology and the increasing integration of financial markets have paved the way for price movements in different markets to be instantly reflected across one another. This phenomenon has transformed volatility interaction into a strategically significant indicator that must be monitored not only at the local level but also on a global scale. In this context, understanding the volatility relationship among financial markets is of critical importance, both for grasping the dynamics that influence investment decisions and for contributing to the preservation of stability in financial systems. Accordingly, the aim of this study is to examine the impact of volatility and bubbles in the Bitcoin market on the stock markets of G20 countries using the DCC-GARCH method. The findings reveal that bubbles in the Bitcoin market have a negative impact on the stock markets of Turkey, the United States, France, the United Kingdom, Italy, Japan, Canada, Russia, China, Indonesia, India, Mexico, Argentina, Australia, and Saudi Arabia. Conversely, the stock markets of Germany, Brazil, South Africa, and South Korea appear to be unaffected. Another key finding of the study pertains to volatility interactions. A bidirectional volatility spillover is identified between Bitcoin and the stock markets of Germany, France, the United Kingdom, Italy, Japan, Canada, Russia, China, Argentina, Australia, South Africa, South Korea, and Saudi Arabia. In addition, a unidirectional volatility transmission is observed from the Indonesian stock market to Bitcoin, and from Bitcoin to the stock markets of Turkey, the United States, Brazil, India, and Mexico.