Transpediküler vidalama tekniğine rehberlik edecek servikal vertebra pedikülleri ve çevre yapı morfolojilerinin, 3-boyutlu rekonstrüksiyon yöntemi ile değerlendirilmesi
Morphological evaluation of cervical spine pedicle and itssurrounding structures with 3-dimensional reconstructionmethod to guide the transpedicular screw technique
  1. Tez No: 526231
  2. Yazar: KEREM ATALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KUTAY COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Servikal vertebra, Servikal pedikül vidalama, 3 Boyutlu rekonstrüksiyon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Travma, neoplazma veya enfeksiyon gibi birçok nedenden servikal instabilite meydana gelebilir. Servikal instabilite tedavisinde kullanılan teknikler içinde, en gelişmiş tekniklerden biri servikal transpediküler vidalama tekniğidir (cervical transpedicular screw) (STVT). STVT için birçok yeni yaklaşım ortaya konulmuş olmasına rağmen, ideal vida giriş noktaları ve vida yönleri henüz tam olarak tanımlanamamıştır. Değerlendirilmek üzere seçilen 100 bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüsü DICOM formatında OSIRIX programına aktarıldı. Görüntüler 3 boyuta çevrildi ve kemik dokusunun en iyi gözlenebileceği şekilde yoğunluk ayarları yapıldı. Elde edilen son görüntüler üzerinden pedikül axis uzunluğu (PAU), pedikül transvers açısı (PTA), pedikül sagittal açısı (PSA), vida giriş noktasının lateral çentiğe uzaklığı (LNU) ve vida giriş noktasının processus articularis inferior'a uzaklığı (PAIU) C2'den C7'ye kadar her bir vertebrada sağ ve sol olarak ayrı ayrı ölçüldü. Çalışmada yapılan ölçümler ile, Türk toplumunda, cinsiyet, yaş grupları ve vertebralara göre vida giriş noktalarının referans noktalarına olan uzaklıkları, vida giriş yönlerinin transvers ve sagittal düzleme olan açıları ve kullanılabilecek maksimum vida uzunlukları belirlenmiştir. Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz veriler, STVT'nin uygulanmasına yönelik olarak cerrahlara uygun vida seçimi ve cerrahi metodun belirlenmesinde yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Many causes such as trauma, neoplasm or infection can lead to cervical instability. Among the techniques used in the treatment of cervical instability, cervical transpedicular screw (STVT) is one of the most advanced techniques. Although many new approaches have been put forward for STVT, the ideal screw entry points and screw directions have not yet been fully defined. The selected 100 BT images to be evaluated were transferred to the OSIRIX program in DICOM format. The images were turned into 3 dimensional images and density settings were made so that bone tissue could be best observed. On the final images obtained, pedicle axis length (PAU), pedicle transverse angle (PTA), pedicle sagittal angle (PSA), distance of entry point from lateral notch (LNU) and distance of entry point from inferior articular process (PAIU) is measured on the left and right side of C2 to C7. With the measurements made in the study, the distances to the reference points of the screw entry point, screw insertion angles to transverse and sagittal planes and the maximum screw length in the Turkish society according to gender, age groups and vertebra are determined. The results obtained from our study, may help to surgeons to determine the appropriate screw selection and surgical method for the application of STVT. Key Words : Anatomy, cervical vertebrae, Cervical pedicle screw, 3D reconstruction