Biomechanical assesment of posterior spinal instruments
Posterior omurga instrumanlarının biomekaniksel değerlendirilmesi
  1. Tez No: 35505
  2. Yazar: OYA KOYUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Omurga, Biomekanik, Patlama Tarzı Kırık, Transpediküler Spinal Implant, Spine, Biomechanics, Burst Fracture, Transpedicular Spinal Implant
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZ POSTERİOR OMURGA İNSTRUMANLARININ BİOMEKANİKSEL DE?ERLENDİRİLMESİ KOYUNCUO?LU, Oya Yüksek Lisans Tezi, Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Gülin BİRLİK Eylül, 1994, 96 sayfa. Patlama tarzı omurga kırıklarının tedavisinde transpediküler implantlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Alıcı spinal instruman ve TSRH spinal instrumanın aksiyel kompresyon yükü altındaki davranışları bio- mekanik olarak incelenmiştir. Deneylerde birbirini takip eden üç torakolumbar dana omurgası kullanılmıştır. Kırığı simüle edebilmek amacıyla ortada olan omurun gövdesi çıkarılmış ve yoğunluğu bilinen lastikten silindir yapı yerleştirilmiştir. Alıcı spinal instrumanın TSRH spinal instrumandan daha etkili bir stabilizasyon sağladığı, TSRH spinal instrumanın kontrol deneyine yakın so nuç verdiği saptanmıştır. Aynı implantların torsiyon ve fleksiyon-kompresyon yükleri altındaki etkilenmelerinin incelenmesi gereklidir. Lastikle kırık simulas- yonu umut verici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOMECHANICAL ASSESSMENT OF POSTERIOR SPINAL INSTRUMENTS KOYUNCUO?LU, Oya M.S. in Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Co - Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Gülin BİRLİK September, 1994, 96 pages Transpedicular implants are effectively used in the treatment of burst fractures. The biomechanical proficiency of the Alıcı spinal instrument and the TSRH spinal instrument under axial loads were assessed in a comparative study. In vitro calf spines were used in these experiments. The burst fracture was simulated by a rubber spacer with a known density. The Alıcı spinal instrument is significantly stiffer than the TSRH instrument. On the other hand, the TSRH system has almost no effect in stabilizing the fractured vertebral level when compared to the control group. These measures are true for the possible average axial load (450 N) that is suspected to affect a fractured spine of a sitting human. Further studies are essential to evaluate the optimum strength of the above mentioned spinal implants under torsion and flexion-compression loads. To use rubber spacers to simulate burst fractures seems promising.