Geri Dön

Türk romanında yoksulluk teması

Poverty in Turkish novel

  1. Tez No: 526252
  2. Yazar: DUYGU KALKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, yoksulluk kültürü, kır/kent yoksulluğu, göç, dışlanmışlık, Poverty, culture of poverty, rural / urban poverty, migration, exclusion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı Sosyal Değişme Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 144

Özet

Yoksulluk insanlık tarihinin en önemli ve en büyük sorunlarından biridir. Ülkemizde de toplumsal yapının değişmesi ile birlikte farklılaşan yoksulluk, sosyal bir problem olarak sürekli gündemde kalmıştır. Yoksulluğun, sadece ekonomik tanımlamalar ve istatistiki bilgilerle ifade edilmesi toplum ayağının eklenmemesi, onu eksik ve yanlış yorumlamamıza sebep olur. Toplumun değer yargıları, gelenek görenekleri ve en önemlisi birey yaşantısı da göz önünde bulundurularak çerçevesini çizmemiz daha doğru olacaktır. Bu çalışmada, birçok bilim dalının üzerinde yoğunlaştığı olgu olan yoksulluğun, dönemsel olarak yaşanılan boyutu veya türü bakımından Türk romancısı ve romanlarına yansımaları analiz edilmiştir. Toplumsal bir sorun olan yoksulluk ile yine yoksulluk konularını ele alan romanları tezimizde buluşturduk. Tez yoksulluk konularını ele alan romanlar üzerinden gidilerek yapılan bir çalışmadır. Ayrıca yoksul toplum gerçeğinin romancı tarafından sosyolojik temelde romana nasıl yansıtıldığına da yer verilmiştir. Yine romancıların geldikleri ekonomik toplum yapısı ve standartları göz önünde bulundurularak romancının bu problemi ele almasının altında yatan sebeplere değinilmiştir. Bu çerçevede, kendisinin de yoksul bir ortamdan geldiği için mi, yoksa yaşam standartları yüksek bir ortamdan gelmesine rağmen, yoksulluğu toplumun bir problemi olarak gördüğü için mi ele aldığı ortaya konmaya çalışılmıştır.

Özet (Çeviri)

Poverty is one of the most important and biggest problems of history. In our country, poverty, that has become differentiated with the change of social structure, has always been on the agenda as a social problem. Poverty that is only expressed with the economic definitions and statistical information without adding social pillar makes it incomplete and misinterpreted. It will be more accurate to consider the value judgments of the society, traditions, customs and the most importantly individual experience by frameworking it. In this study, poverty, which is the phenomenon that many sciences concentrate on and its reflections on Turkish novels and novelists have been analyazed in terms of dimension or type experienced periodically. Poverty as a social problem and novels which deal with poverty issues have been brought together in the thesis. The study conducted through novels that deal with poverty issues. It also includes how the reality of the poor society is reflected in the novels by novelists on a sociological basis. Also, considering the economic society structure and standards that the novelists come from, the reason behind the problem of the novelists is addressed. It has been tried to show how the underlying causes of the problem have been addressed by novelists, considering the economic society structure and standards that the novelists come from.

Benzer Tezler

  1. 1923-1960 yılları arasında Türk Romanında yoksulluk

    Poverty in the Turkish Novels between 1923-1960

    HURİYE ALYEMİŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Türk Dili ve EdebiyatıKocaeli Üniversitesi

    Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı

    PROF. ABDULKADİR ŞENKAL

  2. Türk romanında sokak çocukları (1920-1970)

    Street children in Turkish novel (1920-1970)

    GENÇ OSMAN GEÇER

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Türk Dili ve EdebiyatıHacettepe Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DURSUN YILDIRIM

  3. Türk romanında kasaba (1860-1960)

    The town in the Turkish novel (1860-1960)

    HAVVAANA KARADENİZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Türk Dili ve EdebiyatıKırşehir Ahi Evran Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MAKSUT YİĞİTBAŞ

  4. Bulgaristan Türk romanında sosyal meseleler

    Social issues in Bulgarian Turkish novel

    KÜBRA BİŞKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    SosyolojiEge Üniversitesi

    Türk Dünyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ATIF AKGÜN

  5. Gelibolu romanında oryantalist söylem

    Orientalist discourse in Gelibolu novel

    ADEB ABDULWAHAB MOHAMMED AL-TAMIMI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Türk Dili ve EdebiyatıKastamonu Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞAHMURAT ARIK