1923-1960 yılları arasında Türk Romanında yoksulluk
Poverty in the Turkish Novels between 1923-1960
  1. Tez No: 505218
  2. Yazar: HURİYE ALYEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. ABDULKADİR ŞENKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Turkish Language and Literature, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk romanı, yoksulluk, kentsel ve kırsal yoksulluk, Turkish Novel, poverty, urban and rural poverty
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çalışmanın amacı, 1923-1960 yıllarını konu edinmiş; Afrodit Buhurdanında Bir Kadın, İnce Memed, Bizim Köy, Havada Bulut Yok, Bereketli Topraklar Üzerinde, Gurbet Kuşları, Yılanların Öcü, Rezil Dünya romanları aracılığıyla yoksulluğun boyutlarını incelemektir. Romanlar gruplandırırken, söz konusu yıllarda meydana gelen kritik olaylar dikkate alınmış; bu nedenle romanlar üç ayrı dönemde incelenmiştir. Yoksulluğun kırsal ve kentsel alanlara farklı şekillerle tezahür etmesinin toplumsal arka planındaki algılayışı ve bu algıların bireylerde nasıl şekillendiği incelemeye dâhil edilmiş; romanlar kırsal ve kentsel romanlar olarak iki ayrı başlıkta irdelenmiştir. Romanlarda yoksulluk olgusu incelenirken, kavrama çok boyutlu nitelik kazandıran tanımlamalar referans alınmış; yalnızca açlık ya da gelir üzerinden tanımlamalar yapan yaklaşımlardan kaçınılmıştır. Söz konusu yıllarda Türkiye, siyasi-iktisadi yapısını, cumhuriyet ideolojisini temellendirmeye çalışan genç bir ülke konumundadır. Savaştan yeni çıkmış olan halk çok geçmeden 1929 Buhranı ile sarsılmış; akabinde devletçi politikalarıyla toparlanma sürecine girmiş olan devlet, İkinci Dünya Savaşı nedeniyle derinden etkilenmiş ve bu durum toplumsal alanın her katmanına cereyan etmiştir. Savaş ekonomisinin etkileri çok geçmeden Türkiye siyasal bir dönüşüm yaşamış, yeni hükümetin politikalarıyla özellikle kırsal kesim tarım algısını revize etmek zorunda kalmıştır. Bunun sonucunda kırsalda işsizlik yaşanmış ve kırsaldan kentlere doğru göç furyası başlamıştır. Yaşanan gelişmelerin halkta bıraktığı en büyük iz yoksulluktur. Ülkede yükselen yoksulluk seslerinin, toplumcu edebiyat anlayışı benimsemiş romancılarımızın eserlerinde görmek tesadüf değildir. Öyle ki söz konusu romanlar dönemin yoksulluk boyutunun tüm hallerini bütün gerçekçiliğiyle yansıtmış, çalışmanın amacı doğrultusunda yoksulluğun romanlara yansıması üzerinde olabildiğince ayrıntılı bir inceleme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to investigate the poverty size in 1923-1960 via some Turkish novels as Afrodit Buhurdanında Bir Kadın, İnce Memed, Bizim Köy, Havada Bulut Yok, Bereketli Topraklar Üzerinde, Gurbet Kuşları, Yılanların Öcü, Rezil Dünya. The watersheds are under debated when the novels are grouped. Eventually, the novels are investigated at three group. The Novels are examined two different parts that rural and urban, when the novels are grouped we keep on an eye rural and urban novels different effects on background of society. Not only multidimensional eligible referance points are considered but also the insufficient defines of poverty are'nt taked over while the poverty are investigated in the novels. The Turkey tried to enchase fundamental ideas of republic and her politic-economic requirements between the 1923 and 1960. The Turkish public and state suffered and lacked of wealth because of The WW1 and WW2. The war economic effects have pressured the Turkey's government and they forced the govenment mental reforms against the rural zones. After all, the unemployment began in the rural and the migration began from rural to big cities. Rising voices of poverty are rebound the socialist realist novelists works. So, subject novels have reflected all of realty conditions in term and study's orient poverty's come true on terms conditions tackle with as possible as.