Osmanlı'daki ve Japonya'daki modernleşme projelerinde erkeklik inşası
Constructing masculinity in the Ottoman and Japanese modernization projects
  1. Tez No: 526296
  2. Yazar: FATMA OYA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Japonya, erkeklikler, modernleşme, roman, Ottoman, Japan, masculinities, modernization, novel
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
On dokuzuncu yüzyıl, ekonominin, siyasetin ve toplumsal hayatın hızla dönüştüğü bir yüzyıldır. Kendisinden öncekilerden hızla farklılaşmış, kendisinden sonraki yüzyılı da inşa etmiştir. Bugünkü toplumsal cinsiyet algımız da, kadınlıklar da, erkeklikler de bu yüzyılda inşa edilmiştir. Hegemonik erkeklik bir ideal erkeklik tipi olarak dönüşen, değişen ancak iktidarda olan bir erkeklik tipidir. Siyasetle ve toplumsal yapıyla doğrudan ilintilidir. Dolayısıyla, iktidarın bulanıklaştığı, dönüşürken güçsüzleştiği tarihi anlarda bulanıklaşır, görünmez hale gelir. Doğu toplumlarında on dokuzuncu yüzyılda gerçekleşen modernleşme projelerinde ortaya çıkan toplumu dönüştürücü hızla birlikte, bir önceki yüzyılın hegemonik erkekliği kaybolmuş, ancak yeni hegemonik erkeklik de henüz inşa edilememiştir. Bu tezde, Tanzimat Osmanlısı ve Meici Japonyası'nda erkeklik inşası, çatışan erkeklikler ve bu çatışmanın toplumun siyasi, iktisadi ve kültürel dönüşümüyle ilişkilenmesi, üçü Osmanlı üçü Japonya'dan toplam altı roman kullanılarak, söylem analizi yöntemiyle incelenecektir. Geçiş dönemi olarak ele alınacak olan Tanzimat ve Meici Dönemleri'nin, geçmişlerinden farklılaşıp geleceği kurmasına yakından bakılacaktır. Bu dönemde inşa edilen erkekliklerin analizinde bir hegemonik erkeklik aranmayacak, onun yerine erkeklikler arası çatışmalar ve bu çatışmaların paralellik gösterdiği siyasi ve toplumsal dönüşümler incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The nineteenth century is a century in which the economy, politics and social life have changed rapidly. It quickly differentiated from former centuries and built the next century. Today's gender perspective and both femininities and masculinities were constructed in this century. Hegemonic masculinity, an ideal masculinity which holds the power, is a changing masculinity, like other masculinities. It is directly related to politics and social structure. Therefore, in the historical moments when power transforms and becomes blurred, hegemonic masculinity becomes blurred as well and it even disappears. The hegemonic masculinity of the previous century has disappeared along with the transformation of society in the modernization projects of East, however, new hegemonic masculinity has not yet been constructed. In this thesis, Tanzimat and Meiji Restoration periods will be examined and compared through six novels of the period, in relation to intersectionality between competing masculinities and politics and cultural transformation. In the analysis of the masculinities of this period, hegemonic masculinity will not be sought and Tanzimat and Meiji Restoration Periods will be analyzed as transition periods and examined through their differentiation from the past and their ability to build the future.