Yerel özerkliğe ilişkin Avrupa şartı ışığında Türkiye'de yerel özerklik hakkı
The right to local self-government in Turkey in the light of the European charter of local self-government
  1. Tez No: 526295
  2. Yazar: ZÜLFİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY UYGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yerinden yönetim, yerel özerklik, hak, Yerel Özerkliğe İlişkin Avrupa Şartı, dava edilebilirlik, decentralisation, local self-government, right, European Charter of Local Self-Government, justiciability
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 749
Özet
Bir uluslararası sözleşme olarak Yerel Özerkliğe İlişkin Avrupa Şartı, yerel özerklik hakkını, yerel yönetimlerin demokratik seçimler yoluyla göreve gelmiş organlarının, kamusal işlerin önemli bir kısmına, kendi sorumlulukları altında ve temsil edilen nüfus yararına karar verme ve bunları yönetme hak ve kapasitesi olarak tanımlamaktadır (Madde 3.1.) Bu hukuki tanım öte yandan, ulusal ve uluslararası düzeyde hukukçular ve diğer sosyal bilimler alanında hakkın kapsamına dair bazı tartışmalara neden olmaktadır. Bu tezin amacı, ilgili hakkın Türkiye zemininde dava edilebilirliğini, Özerklik Şartı ve Şart'a taraf diğer ülkelerdeki uygulamalar temelinde karşılaştırmalı bir perspektiften ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
The Right to Local Self-Government in Turkey in the Light of the European Charter of Local Self-Government As an international treaty, the European Charter of Local Self-Government denotes right and ability of the organs of local authorities which are democratically constituted to regulate and manage substantial share of public affairs under their responsibility and in the interests of local population (Art.3.1.). This recognition, however, paves the way to an unending discussion among the jurists of national and international law as well as for the experts of other fields of social sciences regarding the normative aspect of the right. Main focus of this academic work is to look into the justiciability question of the relevant right in Turkey in the light of the Charter and its application in member states from a comparative perspective.