Sağlık bakım hizmetleri personelinin meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı bilinç düzeyleri: Ankara'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi örnekleri
Health care services personnel's awareness levels for occupational diseases and work accidents: Examples of training and research Hospital in Ankara
  1. Tez No: 526370
  2. Yazar: SAMED CEM ALICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH YILDIZBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kazalar, Public Health, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, İş Kazası, İş Sağlığı ve Güvenliği, Meslek Hastalığı, Sağlık Bakım Hizmetleri, Hospital, Work accident, Occupational Health and Safety, Occupational Diseases, Health Care Services
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sağlık Bakım Hizmetleri Personelinin Meslek Hastalıkları ve İş Kazalarına Karşı Bilinç Düzeyleri: Ankara'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örnekleri İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatında her gün biraz daha fazla önem kazanmakta olan bir kavramdır. Sağlık hizmetleri insan sağlığını en iyi duruma getirmeyi hedefleyen ve sağlayan bir sektördür. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği açısından kendine özgü ve çok çeşitli risk ve tehlikeler içermektedir. Sağlık çalışanları hizmetlerin yürütümü sırasında bu tehlike ve risklerle iç içedir. İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları bu tehlike ve risklerden çalışanları korumalı, güvenli bir çalışma ortamı sağlamalı ve çalışanları bu konuda bilinçlendirmelidir. Bu sebeple, iş kazaları ve meslek hastalıklarını önleyebilmek için verilen eğitimler ve uygulanacak tedbirler çok önemlidir. Hastanelerde çalışan personelin çoğunluğunu oluşturan ve hizmetin sürdürülmesinin sağlanmasında çok önemli rolü bulunan sağlık bakım hizmetleri personelleri, hastalar ile sürekli temas halinde bulunmaları sebebiyle iş kazaları ve meslek hastalıkları açısından büyük bir risk grubudur. Bu çalışmanın amacı, sağlık bakım hizmetleri personellerinin başlarından geçen olayların iş kazası veya meslek hastalığı olup olmadıklarının farkındalıkları, iş sağlığı ve güvenliği koruma tedbirlerini uygulama durumları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almalarının iş kazası ve meslek hastalığı geçirme durumları ile ilişkisinin tespiti ile hangi branşlarda iş kazası ve meslek hastalığı ile daha sık karşılaşıldığının değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Health Care Services Personnel's Awareness Levels for Occupational Diseases and Work Accidents: Examples of Training and Research Hospital in Ankara. Occupational health and safety is a concept that is gaining more importance in the working life every day. Health care is a sector that aims and provides the best health for human health. However, it contains a wide variety of risks and dangers in terms of occupational health and safety. Health workers are involved with these risks and hazards during the execution of services. Occupational health and safety practices should protect employees from these hazards and risks, provide a safe working environment and make employees aware of this issue. For this reason, the training and the measures that are to be taken to prevent work accidents and occupational diseases are very important. The health care staff, who constitute the majority of the staff working in the hospitals and have a very important role in ensuring the continuity of the service, are in a constant contact with the patients and in a great risk group in terms of work accidents and occupational diseases. The aim of this study was to determine the extent to which healthcare providers' perceptions of work accidents or occupational diseases, occupational health and safety protection measures, occupational health and safety training in relation to work accidents and occupational diseases, and in which branches the work accidents and occupational diseases are encountered more frequently.