Klinik olarak şüpheli ve gizli skafoid kırığı olan hastalarda kemik zedelenme riskini gösteren yeni bir skorlama sistemi
- Tez No: 526400
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ÜNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: gizli skafoid kırığı, fizik muayene, manyetik rezonans görüntüleme, magnetic resonance imaging, occult scaphoid fracture, physcial examination
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı klinik olarak şüpheli gizli skafoid kırıklı hastalarda, kemik zedelenme riskini gösteren en doğru fizik muayene yöntemi ortaya çıkartmaktır. Bu amaçla; el bileği üzerine düşmüş ve anatomik enfiye çukurunda hassasiyeti olan, ancak radyografik olarak görünür kırık hattı olmayan 60 hasta değerlendirildi. Bu hastalar 10 adet el bileği fizik muayene testi ile muayene edildiler. Daha sonra hepsinin el bileği eklemlerinin manyetik rezonans görüntülemeleri yapıldı. Manyetik rezonans görüntüleme tarafından doğrulanmış kemik zedelenmesi olan hastalardaki fizik muayenelerin özgüllük, duyarlılık, pozitif ve negatif kestirici değerleri hesaplandı. Manyetik rezonans görüntüleme ile ortaya çıkan sonuçlara göre; klinik olarak skafoid kırığı şüphesi olan 60 hastanın %3,3' ünde triquetrum kırığı, %15' inde skafoid ve radiusta kemik ödemi, %18,3' ünde distal radius kırığı, %31,6' sında skafoid kırığı ve %31,8' inde kemik zedelenmesi olmadığı saptandı. Çalışmanın sonuçlarına göre; ön kolun pronasyonunda el bileği eklemi çevresinde ağrı oluşması, gizli skafoid kırığı şüphesi olan hastalarda, skafoid veya diğer el bileği kemiklerindeki zedelenmeyi saptamada en yüksek kestirici değere sahiptir. Bunu sırasıyla 1- 2. parmak arasında çimdik haraketi ile ön kolun supinasyonunda el bileği eklemi çevresinde ağrı oluşması takip eder. Fakat bu çalışmada daha önceden bahsettiğimiz gibi 10 adet muayene yöntemi kullanıldı. Bu amaçla; bu muayene noktalarının tümünü içine alan çok değişkenli analizleri yapılıp düzeltilmiş ve olasılık oranları hesaplanmıştır. Olasılık oranlarının ağırlığına göre 0-10 arasında değişen bir skorlama oluşturulmuştur. Böylece her muayene noktasını, önemine göre puanlayarak total bir skor elde edilmiştir. Buna göre; muayene sonucunda verilen puanlar ile bulunan toplam skor 6,5' i aştığı durumlarda kırık olma olasılığı 6,5' in altındakilerden 2,87 kat fazladır. Sonuç olarak; bu çalışma, skorlama sistemi kullanılarak fazladan tedavi ve gereksiz yere manyetik rezonans görüntüleme yapılmasının azaltılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is marking the truest physicial examination method that points the bone injury in patiients with clinically suspected occult scaphoid fractures. For this purpose; 60 patients that had fallen on their wrist and sensitivity at the anatomic snuff box but had no radiographically fracture line were evaluated. These patients were examined with 10 wrist examination method. Afterwards, the magnetic resonance imaging of the wrist joint was done. The sensitivity, specifity, positive and negative predictive values of the physical examinations were calculated for the patients who had bone injury confirmed by the MRI. According to MRI results; %3,3 triquetrum fracture, %15 bone injury at scaphoid and radius, %18,3 distal radius fracture, %31,6 true scaphoid fracture and %31,8 normal was established in 60 patients with clinically suspected scaphoid fracture. According to the results of this study; pain at the wrist with the forearm pronation in the patients with clinically suspected scaphoid fractures has the most predictive value of determining the bone injury in the scaphiod or other bones in the wrist region. Respectively pain with the forearm supination, pain with 1. and 2. finger pinch are chasing examination tests. But at this study 10 examination method was used that we have addressed already. For this purpose; variable analysis and odds ratios were calculated including all of these examination methods. Zero to ten variable scoring system was formed according to odds ratio severity. Thus, a scoring system was acquired according to grade each examination method ratio severity. With the referance to the result of examination methods are bigger than 6,5 fracture risk is 2,87 multiple than the results above 6,5. As a result; this study makes thinking that over treatment and unneccesery magnetic resonance imaging may be reduced by using this scoring system.