Üç bloklu bir sitenin ısıtma ihtiyacının kojenerasyon sistemi ile karşılanması ve enerji-ekserji analizi
Meeting the demand of heating of a three-bloc housing site by a cogeneration system and energy-exergy analysis
- Tez No: 526434
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERTUNÇ TAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Kojenerasyon, Enerji, Termodinamik Analiz, Ekserji, Cogeneration, Energy, Thermodynamic Analysis, Exergy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dünya her geçen gün büyümekte ve bu büyüme neticesinde enerjiye olan talep artmaktadır. Artan bu enerji talebi insanları enerjiyi daha verimli bir şekilde kullanmaya sevk etmiştir. Enerjiyi verimli şekilde kullanmanın yollarından bir tanesi enerji üretiminin ve tüketiminin aynı noktada gerçekleşmesi, bir diğeri de birincil kaynaktan hem elektrik hem de ısı üretiminin beraber sağlanmasıdır. Bu sayede enerji üretimi ve tüketimi beraber değerlendirilerek, etkinliğin ve verimin arttırılması sağlanabilir. Bir diğeri de birincil kaynaklardan elde edilmek zorunda olan elektrik ve ısı üretiminin beraber aynı kaynaktan sağlanmasıdır. Geleneksel yöntemlerde ısınma ve elektrik enerjisi tüketicilere ayrı yollardan sağlanır. Ancak kojenerasyon sistemlerinde ise bu durum tek bir sistemden sağlanarak enerji tasarrufu ve verimi sağlanmış olur. Buradan yola çıkarak, bu çalışmada geleneksel yöntemlerle ısınma ve elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanan 19 036,8 m3 ısıtılan hacme sahip, TS 825 standardına uygun üç bloklu bir sitenin tasarımı yapılmış, bu sitenin ısıtma sistem kapasitesi 435 kW olarak hesaplanmış, buna uygun bir kojenerasyon sistemi tasarlanarak enerji ekserji analizleri gerçekleştirilmiştir. Kojenerasyonlu bu sistemin konvansiyonel merkezi ısıtma sistemine göre yıllık %34 daha tasarruflu olduğu, sistemin 2,9 yılda kendi amortismanını sağladığı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The world is growing day by day and the demand for energy is increasing as a result of this growth. This increased energy demand has prompted people to use energy more efficiently. One of the ways in which energy can be used efficiently is to carry out energy production and consumption at the same point, and to obtain both electricity and heat production together from the primary energy source. In this way, effectiveness and efficiency can be improved by evaluating energy production and consumption together. In conventional methods, heating and electricity are separately provided to consumers. However, in the case of cogeneration systems, this is provided via a single system and energy saving and efficiency is ensured. In this study, heating and electricity consumptions conventionally met, complied with TS 825, a three-block site with 19 036,8 m3 heating volume was designed, the heating system capacity of the site was calculated as 435 kW, a corresponding cogeneration system was adapted, and energy and exergy analyzes were performed. it is found that this system with cogeneration saves 34% more than the conventional central heating system and the system provides its own depreciation in 2.9 years.