Bipolar bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde klinik fenomenolojinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical phenomenology in children and adolescents with bipolar disorder
  1. Tez No: 526433
  2. Yazar: SENA AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL KARAÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Çocuk, Ergen, Klinik Fenomenoloji, Bipolar Disorder, Children, Adolescents, Clinical Phenomenology
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
AMAÇ: Çalışmamızın amacı, bipolar bozukluk tanısı alan yatarak tedavi gören çocuk ve ergenlerde klinik fenomenolojiyi, prognozu ve dayanıklılığın klinik gidişat üzerine etkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği'ne başvuran bipolar bozukluk tanısıyla yatışı yapılan 12-18 yaş arasında 60 kişi alınmıştır. Remisyon döneminde psikiyatrik değerlendirme“Okul Çağı Çocukları İçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi-Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli”adlı yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yapılmıştır. Olgulara Klinik Global İzlenim Ölçeği (KGİ), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Çocuklar İçin Genel Değerlendirme Ölçeği, İntihar Davranışı Ölçeği, ebeveynlerine Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) uygulanmıştır. Sonuçların istatistiksel analizi SPSS 21 paket programında yapılmıştır. BULGULAR: Çalışmamızdaki olguların %76.7'sinde psikotik belirtiler saptanmıştır. Psikotik belirtiler anlamlı olarak erkek olgularda daha fazladır. En yaygın belirtinin uyku ihtiyacında azalma (%90) olduğu bulunmuştur. Bunu takip eden belirtiler sırası ile çok konuşma, irritabilite ve hareketlilik artışıdır. Şüphecilik psikotik bipolar olgularda, yükselmiş duygudurum ise psikotik olmayan olgularda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Psikotik bipolar olgularda serviste yatış süreleri ve remisyona girme süreleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermese de daha uzun olarak saptanmıştır. YMRS ve PANSS puanları psikotik belirtiler eşlik eden grupta anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Depresyon (%50) en yaygın eş tanı olarak bulunmuştur. DEHB eş tanısının psikotik olmayan olgularda anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Dayanıklılık puanları açısından farklılık bulunmamıştır. Prognostik faktörler incelendiğinde hastalık şiddetinin yargılama zayıflığı ve zarar görme sanrısı ile ilişkili olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Araştırmamızda, çocuk ve ergenlerde görülen bipolar bozukluğun sıklıkla ve daha çok erkek çocuklarda olmak üzere psikotik belirtilerle seyrettiği, en sık görülen belirtinin uyku ihtiyacında azalma olduğu bulunmuştur. Bipolar bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde yargılama zayıflığının ve zarar görme sanrılarının kötü gidişatın yordayıcısı olduğu saptanmıştır. Kötü gidişatla ilişkili olduğu bulunan yargılama zayıflığının ve zarar görme sanrılarının bütün bipolar bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde ayrıntılı olarak değerlendirilmesi klinik gidişat açısından önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of our study was to evaluate the clinical phenomenology, prognosis, and the effect of resilience on clinical course in hospitalized children and adolescents with bipolar disorder. METHOD: The study group included 60 cases with bipolar disorder who were selected between 12 and 18 years to the inpatient unit of the Child and Adolescent Psychiatry Clinic of Bakirkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for Psychiatric and Neurological Disorders. Psychiatric assessment was established in remission period by using the Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present and LifetimeVersion. We also administered Clinical Global Impression Scale (CGI), Young Mania Rating Scale (YMRS), Child and Young Resilience Scale, Children Global Assessment Scale (CGAS) to the patients and Parental Attitude Research Instrument (PARI) to the parents. Statistical analysis was performed with SPSS 21. RESULTS: Psychotic symptoms were found in 76.7% of the cases in our study. Psychotic symptoms were significantly higher in male cases. The most common symptom was found to be decreased need for sleep (90%). Subsequent symptoms were increased speech, irritability and motor hyperactivity. Suspiciousness was found to be significantly higher in psychotic bipolar cases and elevated mood was significantly higher in nonpsychotic cases. In psychotic bipolar cases, the duration of hospitalization and the time to remission were not statistically significant, but were found to be longer. The scores of YMRS and PANSS were significantly higher in the group with psychotic symptoms. Depression (50%) was the most common comorbidity. The comorbidity of ADHD was found to be significantly higher in nonpsychotic cases. There was no difference in terms of resilience scores. When the prognostic factors were examined, it was determined that the severity of disorder was related to poor judgement and persecutory delusions. CONCLUSION: In our study, it was found that bipolar disorder in children and adolescents was frequently with psychotic symptoms, mostly in males and the most frequent symptom was decreased need for sleep. Poor judgement and persecutory delusions were found to be predictors of poor clinical course in children and adolescents with bipolar disorder. It will be important to evaluate poor judgement and persecutory delusions in children and adolescents with bipolar disorder in terms of clinical course.