Sahil kuşağında Icarda - Cimmyt ekmeklik buğday genotiplerinin verim ve kalite yönünden karşılaştırılması
Comparing yield and quality of Icarda- Cimmyt bread wheat lines in the coastal belt
- Tez No: 526454
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.), kalite, verim ve öğeleri, Bread wheat (Triticum aestivum L.), quality, yield
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma Antalya ekolojik koşullarında 2016-2017 üretim sezonunda bir yıl süre ile iki lokasyonda (Aksu ve Manavgat) yürütülmüştür. Araştırmada Pandas, Karatopak, Adana 99 ve Koç 2015 ekmeklik buğday çeşitleri ile CIMMYT ve ICARDA kuruluşlarından temin edilen 16 genotip materyal olarak kullanılmıştır. Çalışma Tesadüf Blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Ekim işlemi m2'ye 500 tohum hesabıyla kasım ayında yapılmıştır. Ekimle birlikte 30 kg/da kompoze gübresi (6 kg N ve 6 kg/da P2O5 ) verilmiştir. Bitkilere sapa kalkma döneminde 30 kg/da amonyum nitrat (9.9 kg/da N) gübresi uygulanmıştır. Bu araştırmada sahil kuşağında çalışan araştırma enstitülerinin geliştirmiş olduğu çeşitler, CIMMYT ve ICARDA'dan temin edilen genotiplerle verim ve kalite yönünden karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda incelenen tüm özelliklerde genotipin etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. Lokasyonların etkisi ise metrekarede başak sayısı, bitki boyu, başak boyu, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı ve tane verimi üzerine önemli iken, başakta başakçık sayısı, % 50 başaklanma gün sayısı, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, sedimantasyon ve gluten içeriğine etkisi önemsiz olmuştur. Genel olarak Manavgat lokasyonunda elde edilen değerler daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak bu araştırmada kullanılan ileri kademedeki genotiplerın birçok özellik yönünden kontrol olarak kullanılan çeşitlerden üstün özellik gösterdiği belirlenmiştir. Özellikle tane verimi yönünden 11 (1003.30 kg/da) ve 3 (1003.13 kg/da) nolu genotipler, protein oranı yönünden ise 15 nolu genotip ( %14.04) tescil için önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in two locations (Aksu and Manavgat) in Antalya ecological conditions for one year in the 2016-2017 production season. In the study, Pandas, Karatopak, Adana 99 and Koç 2015 bread wheat varieties and 16 lines provided from CIMMYT and ICARDA were used as material. The study was established according to the randomized blocks design with 4 replicates. The seeds were sown in November with 500 seeds per m2. 30 kg/da compound fertilizer (6 kg/da N and 6 kg/da P2O5) was given with planting. At the stem elongation stage, 30 kg/da ammonium nitrate fertilizer (9,9 kg/da N) was applied. In this study the varieties improved by research institutes in the Coastal Belt and ICARDA- CIMMYT wheat lines were compared in terms of yield and quality. As a result of the research, it was determined that the genotype influence is important in all the characteristics examined. While the effect of the locations was significant in the number of spikes per square m2, plant length, spike length, the number of grain per spike, weight of grain per spike and grain yield, it was insignificant in the number of spikelet per spike, the number of days of 50% heading, 1000 grain weight, test weight, protein ratio, sedimentation value and gluten content. Generally, the obtained data from Manavgat location were higher than the others. As a result, it has been determined that the advanced stage lines used in the study show superior characteristics from the control varieties. Especially line 11 (1003.30 kg/da) and line 3 (1003.13 kg/da) in terms of grain yield and line 15 (14.44%) for protein ratio were proposed for registration.