Akrilamid'in sazan balıklarının (Cyprinus carpio 1758 L.) solungaçları üzerine histopatolojik etkileri
Histopathological effect of Acrylamide to common carp (Cyprinus carpio 1758 L.) gills
- Tez No: 526461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELDA ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio, Akrilamid, Solungaç, Histopatoloji, Cyprinus carpio, Acrylamide, Gill, Histopathlogy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez çalışmasında, Akrilamid'in sazan balıklarının (Cyprinus carpio,1758 L.) solungaçları üzerine histopatolojik etkileri araştırılmıştır. Araştırmada iki farklı doz akrilamid (10 ve 50 mg/L) 96 saat boyunca, sazan balıklarına uygulanmıştır. Deney sonrasında solungaç dokuları histopatolojik yöntemlere uygun bir biçimde hazırlanmıştır. Akrilamidin subletal dozlarına maruz kalan uygulama gruplarında kontrol grubuna göre bazı histopatolojik değişiklikler (sekonder lamellerde birleşme, kısalıp kalınlaşma, dökülme, ödem oluşumu, kıkırdak doku hasarı, epitel dokuda ayrılma, hiperemi, telengiektazi, hiperplazi ve mukus hücrelerinde artış) meydana gelmiştir. Söz konusu olan bu değişikliklerin en temel nedeni, solungaçların dış ortamla direkt temas halinde olmasıdır. Ayrıca solungaçların ince membranlara ve geniş yüzey alanına sahip olmasının bu durumu attırdığı düşünülmüştür. Akrilamid ile yapılan çalışmalar incelendiğinde benzer sonuçların elde edildiği görülmüştür ve bizim çalışmamızı destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Histopathological effects of acrylamide on gills of the common carp (Cyprinus carpio, 1758 L.) were studied in the present thesis. Acrylamide was applied to carp during 96 hours in two different exposure concentrations of 10 and 50 mg/L. Gill tissue were evaluated using appropriate histopathological methods at the end of the experiments. Several histopathological lesions were found in acrylamide exposure groups such as fusion of secondary lammalae, shortening and thickening, exfoliation, oedema formation, cartilage tissue damage, epithelial lifting, hyperemia, telengiectasis, hyperplasia and increases in mucus cells, when compared with the control group. The major reason for these changes were due to gills being in direct contact with the environment. In addition the gill thin membranous structure and large surface area of the gills augmented this situation. Work of others with acrylamide showed similar results and were supporting our findings.