Electroinitiated polymerization of acrylamide, acrolein and copolymerization
- Tez No: 3983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal polimerleştirilme, ak- rilamid, akrolein, kontrollü gerilim elektrolizi. vııı, Electroinitiated polymerization, acrylamide, acrolein, direct initiation, indirect initiation, direct electron transfer, controlled potential electrolysis
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET AKRiLAMiD VE AKROLEİNİN ELEKTROKİMYASÂL YÖNTEMLE POLiMERLEŞTiRiLMESi VE KOPOLiMERLEŞTiRiLMESi HACIO?LU, Bilge Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tea Yöneticisi: Doç. Dr. Levent TOPPARE Temmuz 1988, 118 sayfa Âkrilamidin elektrokimyasal başlatma yöntemiyle po- limerleştirilmesi, asetonitril-tetrabutilamonyum tetraflo- roborat çözücü-destek elektrolit çifti içerisinde gerçek leştirildi. Elektroliz yöntemi olarak kontrollü gerilim elektroliz tekniği kullanıldı. Polimerleşme gerilimi ola rak monomerin dönüşümlü voltametri ile bulunan indirgenme tepe gerilimi uygulandı. Bu yöntemle polimerleşme, monome- re doğrudan elektron aktarımı ile gerçekleştirildi. Deği şik sıcaklıklardaki polimerleşmelerde monomer miktarındaki azalma, gaz kromotografisi analiz sonuçlarından bulundu. Âkrilamidin doğrudan elektron aktarımı ile başlatılan po- limerleştirilmesinde, mekanizmanın anyonik olduğu ileri sürüldü. Bu yöntemle elde edilen polimerin poliamid yapı sında olduğu gözlendi. vıAkroleinin doğrudan başlatma yöntemiyle polimerleş- tirllmesi, monomerin dönüşümlü voltametre ile saptanan in dirgenme tepe geriliminin uygulanmasıyla gerçekleştirildi. Polimerleşme kinetiği dönüşümlü voltametre tekniği kulla nılarak polimerleşme süresince işlenmiştir. Çeşitli önle yiciler kullanılarak polimerleşme mekanizmasının niteliği incelendi. Akroleinin doğrudan başlatılan polimerleşti- rilmesinde mekanizmanın radikal ve anyonik olduğu ileri sürüldü. Ayrıca, karbon tetraklorürün elektroliz ürünleriyle başlatılan akrolein polimerleşmesi de karbon tetraklorürün birinci indirgenme tepe gerilimi uygulanarak çalışıldı. Polimerleşme mekanizmasının anyonik olmasına karşın elde edilen polimerin yapısının doğrudan başlatılan polimerleş- tirilmelerde elde edilen polimer yapısıyla aynı olduğu gözlendi. Akrilamid ve akroleinin kopolimerleştirilmeleri asetonitril ortamında, değişik polimerleşme gerilimleri uygulanarak sağlanmıştır. Kopolimer bileşimi ile polimer leşme gerilimi arasında değişik monomerlerle yapılan başka çalışmalarda görülen doğrusal bağıntı bulunamadı. Çözücü-destek elektrolit çifti su ve çinko klorür olan ortamda gerçekleştirilen akrilamid-akrolein kopoli- merleştirilmesinin jel yapısında kopolimer verdiği gözlen di, invertaz tutuklanması için kullanılan jelin tutuklan mada etkili olduğu fakat tutuklanma sırasında invertaz m vııaktivitesini bir miktar yitirdiği tespit edildi. Sonuç olarak, jelin enzim tutuklanmasında kullanılabileceği an cak tutuklanma yönteminin ve/veya kullanılan enzimin de ğiştirilmesi gerektiği öne sürüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROINITIATED POLYMERIZATION OF ACRYLAMIDE, ACROLEIN AND COPOLYMERIZATION HACI O?LU, Bilge Ph.D. in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Levent TOPPARE June 1988, 118 pages Electroinitiated homopolymerisation of acrylamide was achieved by direct electron transfer to the monomer utilizing controlled potential electrolysis technique. The reduction peak potential of the monomer which was applied as the polymerisation potential was determined by cyclic voltammetry. Acetonitrile was used as the polymerization solvent. The consumption of monomer in polymerisations conducted at various temperatures were determined by gas chromatography. An anionic mechanism was proposed for the homopolymerisation of acrylamide initiated by electrochemical means via direct electron transfer to the monomer. The polymer that was obtained in the present work has a polyamide structure. Electroinitiated homopolymerisation of acrolein was performed by controlled potential electrolysis at the XIIreduction peak potential of the monomer for direct initiation. Kinetics of polymerisation was followed by cyclic voltammetry in the course of polymerisation. The nature of mechanism was investigated by using various inhibitors. It was suggested that the polymerisation proceeds by radical and anionic mechanisms in the case of direct initiation. Electroinitiated homopolymerisation of acrolein was also achieved by indirect initiation via the electrolytic product of carbon tetrachloride. The mechanism of polymerisation in the present case was anionic. However, the structure of polyacrolein seems to be similar in both direct and indirect, initiation cases. Copolymerisation of acrylamide and acrolein was conducted at various polymerisation potentials with different monomer feed ratios in acetonitrile- tetrabutylammonium tetrafluoroborate solvent-supporting electrolyte couple. It was observed that there was no linear relation between the copolymer composition and polymerisation potential or monomer feed ratio. Indirect, initiation of copolymerisation was carried out in water-sine chloride polymerisation medium. A copolymeric gel was obtained which has shown swelling ability. The copolymer was used in immobilisation of invertase which has lost some of its activity upon IVimmobilization by lyophilization method. However, the copolymer may be used to immobilise enzymes other than invertase since it has adsorption capability.