Herediter melanomda CDKN2A ve MC1R germline gen mutasyonlarının araştırılması
CDKN2A and mc1r germline gene mutations in hereditary melanoma
- Tez No: 526506
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA ELÇİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Melanom, herediter melanom, CDKN2A, MC1R, germline mutasyon, Melanoma, hereditary melanoma, CDKN2A, MC1R, germline mutation Supporting foundation: Hacettepe University Faculty of Medicine, Scientific Search Projects Support Unit, project number: 16087
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çakır A., Herediter Melanomda CDKN2A ve MC1R Germline Gen Mutasyonlarının Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2018. Kutanöz melanom derideki melanositlerden köken alan malign bir tümördür. Melanom gelişiminde açık tenli ve renkli gözlü olmak gibi fenotipik özellikler ve ultraviyole başta olmak üzere çevresel faktörler önemli rol oynamaktadır. Melanomların %5-%10'u ise genotipik özellikler nedeniyle gelişir ve genotipik özellikler nedeniyle gelişen melanomlar herediter melanom olarak tanımlanır. Dünya genelindeki herediter melanomların %40'ından CDKN2A mutasyonu sorumludur. MC1R genindeki mutasyonlar CDKN2A penetrasyonunu artırmaktadır. Türkiyedeki melanom hastalarında genetik özellikleri araştıran çalışmalar eksiktir. Bu çalışmanın amacı herediter melanomu sporadik melanomdan ayıran fenotipik ve genotipik özelikleri belirleyebilmekti. Bu amaçla, modifiye bir skorlama sistemi kullanılarak herediter melanom atama kriterlerini karşılayan 31 ve ve bu kriterleri karşılamayarak sporadik melanom grubuna atanan 12 hastaya ait detaylı fenotipik özellikler ve Sanger dizileme yöntemi ile tespit edilen CDKN2A ve MC1R germline gen mutasyonları araştırıldı. Fenotipik özelliklerden açık göz rengine sahip olmak ile sporadik melanom arasında istatiksel anlamlı bir ilişki saptandı. (p=0.000) CDKN2A mutasyonu herediter melanom grubuna atanan hastalardan sadece birinde (%3.2) sporadik melanom grubundaki hastaların ise hiçbirinde izlenmedi. Herediter melanom grubuna atanan 31 hastanın 25'inde (%80.6) MC1R mutasyonu saptanır iken, sporadik melanom grubunda bu oran %41.7 olarak saptandı. (p=0.024) Elde edilen sonuçlar sporadik melanomda en önemli fenotipik risk faktörünün açık göz rengi olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye'de baskın melanom yatkınlık geninin CDKN2A olmayabileceğini düşündürmüştür. MC1R mutasyonları açısından 2 grup arasında fark bulunması herediter melanomun belirlenmesinde MC1R genetik testinin kullanılabileceği fikrini desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Çakır A., CDKN2A and MC1R Germline Gene Mutations in Hereditary Melanoma, Hacettepe University Faculty of Medicine, Skin and Venereal Diseases, Master's Thesis, Ankara, 2018. Cutaneous melanoma is a malignant tumor that originates from the melanocytes of the skin. Phenotypical features such as fair skin and eye color and environmental factors, primarily ultraviolet play important role in the development of melanoma. Approximately 5-10% of melanomas develop due to genetic factors and these types of melanomas are called hereditary melanomas. CDK2NA mutations are responsible for 40% of hereditary melanoma cases worldwide. Mutations in MC1R gene increase the penetration of CDKN2A. There is a lack of data concerning the genetic features of melanoma patients in Turkey. The aim of this study was to define the phenotypical and genotypical features that differentiate hereditary melanomas from sporadic melanomas. For this purpose, using a modified scoring system, 31 patients who were designated to the hereditary melanoma group, and 12 patients who were designated to the sporadic melanoma group were included in this study. All patients were evaluated dermatologically in detail for phenotypical features, and CDKN2A and MC1R germline gene mutations were detected with Sanger sequencing method. Concerning phenotypic features, a statistically significant difference was found between the fair eye color and the sporadic melanoma (p=0.000). CDKN2A mutation was detected in only one patient in the hereditary melanoma group (3.2%); whereas no patient in the sporadic melanoma group had CDKN2A mutation. MC1R mutations were found in 25 out of 31 (80.6%) in the hereditary melanoma group, whereas this ratio was 41.7% in the sporadic melanoma group (p=0.024). The results of this study revealed that the most significant phenotypical risk factor for sporadic melanoma was the fair eye color. The results also suggested that CDKN2A might not be the dominant melanoma predisposition gene in Turkey. The difference between the two groups in terms of MC1R mutations supports the idea that MC1R genetic testing might be utilized to determine hereditary melanoma.