Banaz şartlarında 2. ürün sorgum x sudanotu yetiştirilmesi olanakları üzerine bir araştırma
A research on capabilites of second crop sorghum sudan grass on banaz conditions
  1. Tez No: 526570
  2. Yazar: YÜCEL BİLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşit, Ham Protein Oranı, Kuru Madde Verimi, Sorgum x Sudan Otu 2018, 28 sayfa, Cultivars, Crude protein rates, Dry Matter Yield, Sorghum x Sudangrass. 2018, 28 pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma, Uşak İli Banaz İlçesi koşullarında bazı sorgum x sudanotu çeşitlerinin ikinci ürün olarak yetiştirilme olanaklarının araştırılması amacıyla 2015 yılında yürütülmüştür. Araştırmada 4 sorgum x sudanotu çeşidi kullanılmıştır (Nutri honey, Sugar Grazer II, Green Go ve El Rey). Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada sorgum x sudanotu çeşitlerinin bitki boyu, yaprak sayısı, sap kalınlığı, kardeş sayısı, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru madde verimi, ham protein oranı ve ham protein verimleri belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre sorgum x sudanotu çeşitlerinin bitki boyları 198.15-203.50 cm, yaprak sayıları 8.84-9.62 adet/bitki, sap kalınlığı 11.63-12.38mm, kardeş sayısı 2.93-3.73 adet, yeşil ot verimi 6237-6635 kg/da, kuru madde oranları %18.87-20.15, kuru madde verimleri 1177-1314 kg/da, ham protein oranları %7.07- 7.84 ve ham protein verimleri de 83.17-102.90 kg/da arasında değişim göstermiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre yeşil ot verimi, kuru madde verimi ve ham protein verimi bakımından Green Go çeşidinin denemede yer alan diğer çeşitlerden daha üstün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2015 in order to investigate the possibilities of determining the yield and some properties of sorghum x sudangrass hybrid in the conditions of Uşak Province Banaz District. In the study, 4 sorghum x sudangrass hybrids were used (Sugar Graser II, Green Go, Nutri Honey ve El Rey). The experiment was carried out in four replications according to the design of random blocks. In the study, plant height, number of leaves, stem thickness, number of tiller, forage yield, dry matter ratio, dry matter yield, crude protein ratio and crude protein yields of sorghum species were determined. According to the results obtained from the study, plant height changed between 198.15 to 203.5 cm, leaf number per plant changed between 8.84-9.62, stem thickess changed between 11.63-12.38 mm, number of tiller changed between 2.93-3.73, forage yield changed 6237-6635 kg/da, dry matter ratio changed between 18.87-20.15%, dry matter yield changed between 1177-1314 kg/da, crude protein ratios changed between 7.07-7.84%, crude protein yields changed between 83.17-102.90 kg/da. According to the results of the research, it was determined that Green Go cultivar was superior to other experimental cultivars in terms of forage yield, dry matter yield and crude protein yield.