USA drone strikes and its effects on Afghanistan and Pakistan's security
ABD drone strikes ve Afganistan ve Pakistan güvenliği üzerine etkileri
- Tez No: 526674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ÖZÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası yasalar uyarınca ABD drone pozisyonu, The US drone position under international laws
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
11 Eylül'deki terörist saldırılardan sonra Bush yönetimi, çok boyutlu bir askeri kampanya olan terörizmle ilgili küresel savaş ilan etti ve amacı, ABD'yi ve dünya güvenliğini tehdit eden El Kaide ve diğer bağlı grupları imha etmekti. Sonuç olarak, ABD, 11 Eylül saldırılarından sorumlu olduğu düşünülen Usame Bin Ladin de dahil olmak üzere El Kaide ve Taliban liderlerini yakalamak ve öldürmek amacıyla 2001 yılında Afganistan'ı işgal etti. ABD işgali, El Kaide ve Taliban liderlerini Afganistan'dan ayrılmaya ve Pakistan'da FATA'ya (Federal İdari Kabile Alanları) yerleşmeye zorladı. FATA'nın vatansız doğası, El Kaide ve Taliban militanlarının ideal hakimiyetlerini yeniden örgütlemeleri, yeniden kurmaları ve yeniden bir araya getirmelerini kolaylaştırdı. El Kaide ve Taliban üyelerini öldürmek için Bush yönetimi, Afganistan'ın bazı bölgelerinin yanı sıra Pakistan'ın FATA'sında hedef öldürme kampanyasını başlattı. Aslında, hedef öldürme kampanyası Afganistan ve Pakistan ile sınırlı kalmadı; Yemen, Somali, Irak ve Libya gibi diğer ülkeleri kapsadı. ABD drone saldırıları, hedef ülkelerdeki yüksek düzeydeki sivil zayiatlarla sonuçlanarak ahlaki ve hukuki konuları gündeme getirdi. Bu tez, drone saldırılarının yasal, ahlaki ve egemenlik sorunlarına yol açarak Afganistan'da özellikle uluslararası insancıl yasaları (IHL) ve uluslararası yasaları ihlal ettiğini iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
Following the terrorist attacks in 9/11, the Bush Administration declared global war on terrorism that was a multidimensional military campaign and the aim was to destroy Al-Qaeda and other affiliated group that was threaten the US as well as world security. As a result, the US invaded Afghanistan in 2001, in order to capture and kill high-level Al-Qaeda and Taliban leaders including Osama Bin Laden, who was considered to be responsible for 9/11 attacks. The US invasion has forced key Al-Qaeda and Taliban leaders to leave Afghanistan and settle in FATA (Federally Administrated Tribal Areas) in Pakistan. The stateless nature of FATA has facilitated Al-Qaeda and Taliban militants to reorganize, recover, reunite and form their ideal dominion. In order to kill top Al-Qaeda and Taliban members the Bush administration introduced drone campaign of target killing in FATA of Pakistan as well as in some parts of Afghanistan. In fact, the target killing campaign was not limited to Afghanistan and Pakistan; it encompassed other countries, such as Yemen, Somalia, Iraq and Libya. The US drone attacks have raised moral and legal issues by resulting in high levels of civilian casualties in targeted countries. This thesis claims that in some occasions drone attacks have violated international humanitarian laws (IHL) and international laws in Afghanistan in particular in Pakistan by causing legal, moral and sovereignty problems.