Türkiye'de organize sanayi bölgeleri ve Kayseri uygulaması
Organized industrial districts in Turkey and the case of Kayseri
  1. Tez No: 526722
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi, Kayseri, Organize Sanayi, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, Industry, Kayseri, Organized Industry, Kayseri Organized Industrial District
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Sanayileşme olgusunda sanayi işletmelerinin ülkenin her bölgesinde dengeli bir şekilde dağıtılması önem arz etmektedir. Bu doğrultudaki politikaların bir aracı olarak organize sanayi bölgeleri dünyada ve ülkemizde kullanılagelmektedir. Çalışmamız, Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) gelişimini ve ekonomiye katkılarını tartışmayı, Türkiye'de OSB'lerin Kalkınma Planlarındaki yerini incelemeyi ve Kayseri OSB'deki işletmeler üzerinde uygulanan anket yoluyla elde edilen veriler üzerinden, OSB'de bulunmanın işletmelere etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmamızda, OSB'lerin tanımı, gelişimi, önemi ve katkıları incelendikten sonra Türkiye'deki gelişimine, kalkınma planları ile yıllık programlardaki yerine değinilmiştir. OSB'lerin kuruluş ve işleyişinin yanı sıra organize sanayi bölgelerine ve bu bölgelerde faaliyette bulunan işletmelere tanınan teşvikler ile OSB'lerin sorunları irdelendikten sonra Kayseri Organize Sanayi Bölgesinin (KOSB) kurulu bulunduğu Kayseri ili hakkında sosyo-ekonomik veriler çerçevesinde değerlendirmelere ve KOSB hakkındaki bilgilere yer verilmiştir. Son olarak da OSB'de bulunmanın işletmelere etkilerini araştırmak için KOSB'daki sanayi işletmeleri ile yapılan anket çalışmasının değerlendirilmesi ile çalışmamız sonlandırılmıştır. Yapılan anketten elde edilen veriler değerlendirildiğinde; (1) KOSB'da faaliyette bulunan işletmelerin çok büyük bir bölümünün 1 ile 250 arasında iş gücü istihdam eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) olduğu, (2) İşletmeleri OSB'ye çeken faktörlerden enerji kaynaklarının varlığı, hazır altyapı ile ucuz ve geniş üretim alanının başta geldiği ve (3) OSB'de faaliyette bulunmanın işletmelerin pazar payları, istihdamları, üretim kapasiteleri ve dış ticaretlerine katkı sağladığı hatta KOSB'un dış ticaret fazlası bulunduğu görülmüştür. vi Sonuç olarak, KOSB'un, bölgesine ve ülkemize ekonomik katkılarda bulunduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla, bu tür sanayi bölgeleri iyi planlanarak, doğru yerlerde kurulurlarsa ülkemizin sanayileşmesinde ve ekonomik kalkınmasında önemli bir araç olmaya devam edeceklerdir. ARŞİV Kayıt Bilgileri: Tezin Adı: Türkiye'de Organize Sanayi Bölgeleri ve Kayseri Uygulaması Tezin Yazarı: M. Emin KARAKÖSE Tezin Danışmanı: Prof. Dr. Halil ALTINTAŞ Tezin Program Türü: Yüksek Lisans Tezin Tarihi: 31 Ağustos 2018 Tezin Alanı: İktisat Politikası Tezin Yeri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü- KAYSERİ
Özet (Çeviri)
The even distribution of industrial businesses in each region of the country plays an important role in the phenomenon of industrialization. As a means of policies towards this aim, Organized Industrial Districts (OIDs) have been established both in our country and in the world. Our study aims to discuss the development of OIDs and their contributions to economy, to explore the references to OIDs in Turkey in the Development Plans, and to investigate the effects of being in the OID to the businesses and the problems which arise in the OIDs through the data obtained by the survey conducted in the businesses in the OID. In our study, following an analysis of the definitions, development, significance, and contributions of OIDs, their development in Turkey and their place in the development plans and annual programs are discussed. After analyzing the necessary steps and procedures required to establish OIDs, the subsidies granted to OIDs and to businesses working in these zones, and the problems of OIDs, general information on the city of Kayseri, where Kayseri Organized Industrial District is founded, and on Kayseri OID is provided. Finally, our study ends with the evaluation of the survey which is conducted among the businesses in Kayseri OID in order to investigate the effects of being in the OID to the businesses and the problems which arise in OID. Based on the evaluation of the data obtained in the survey; it has become clear that (1) a significant majority of the businesses in Kayseri OID are Small and Medium Sized Enterprises (SMSE) which employ from 1 to 250 workers, (2) the availability of energy sources, completed infrastructure and a cheap and large production area are the most common factors that attract businesses to the OID and (3) doing business in the OID viii contributes to the market share, employment, production capacity and foreign trade of the businesses and Kayseri OIZ even has a foreign trade surplus. In conclusion, it has been determined that Kayseri OID generates economic benefits to its region and to our country. Therefore, this kind of industrial districts will continue to be considerable means to the industrialization and economic development of our country if they are well planned and established in appropriate districts. ARCHIVE INFORMATION: Title of Thesis: Organized Industrial Districts in Turkey and the Case of Kayseri Author: M. Emin KARAKÖSE Advisor: Professor Halil ALTINTAŞ Level of Thesis: Master of Science Date Submitted: August 31, 2018 Major: Economic Policy Location: Erciyes University Institute For Social Science- KAYSERI