Martin Heidegger'in Varlık ve Zaman'ında Descartes eleştirisi
Martin Heidegger's Descartes criticism in his work of Being and Time
  1. Tez No: 526838
  2. Yazar: BÜLENT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Töz, Dünya, Dasein, Res cogitans, El-altında olan varlık, Mevcutolan varlık, Substance, World, Dasein, Res cogitans, Presence at hand, Available being
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ünlü Alman düşünürü Martin Heidegger, Varoluşçuluk, Postyapısalcılık, Postmodernizm, Yapıbozumculuk akımları üzerinde derin izler bırakmıştır. Heidegger bu gücünü, Réne Descartes'ın epistemoloji üzerine kurulu felsefesinin modern felsefeye verdiği tahribatı serimleyebilmesine borçludur. Heidegger'e için, Descartes'ın özne merkezli felsefe anlayışının eleştirilmesi son derece önemlidir. Çünkü onun felsefesinin eleştirilmesi aynı zamanda modern felsefenin temel yanılgılarının da aydınlığa çıkarılmasını sağlayacaktır. Bu yanılgıları daha iyi anlayabilmemiz için de Descartes'in felsefesinin varlıktan nasıl uzaklaştığını görmemiz gereklidir. Tezimiz, Heidegger'in Varlık ve Zaman eserini merkeze alarak, Descartes'ın felsefesinin varlıktan kopuk düşünmeye nasıl evrildiğini göstermeye odaklanır. Bu bağlamda da Descartes'ın felsefesindeki“Res extensa”,“Res cogitans”gibi merkezi kavramların Hediegger açısından nasıl eleştirildiğini ele alır. Ayrıca, Hediegger'e göre ideal bir ontolojide yer alması gereken“Dasein”kavramının niteliklerini irdeleyerek, Descartes felsefesinin ve Kartezyen Okulun getirdiği“özne merkezli”düşünme sorunundan nasıl kurtulacağımızı izah etmeye yönelir.
Özet (Çeviri)
Famous German thinker Martin Heidegger has left deep traces in the fields (movements) of existentialism, post constructivism, post modernism and deconstructionism. Heidegger owes this power to his ability to expose the harm that the philosophy of Rene Descartes which based on epistemology gave to modern philosophy. According to Heidegger, the criticism of Descartes' subject-centered philosophy approach is crucial. Because criticism of his philosophy will at the same time bring out the basic misconceptions of modern philosophy. We need to see how Descartes' philosophy has moved away from existence so that we can better understand these misconceptions. Our thesis focuses on showing how Heidegger's Descartes philosophy evolved into thinking out of existence by centering on the work of Being and Time. In this context, it handles how the central concepts such as“res extensa”,“res cogitans”in Descartes' philosophy are criticised by Heidegger's point of view. He also tries to explain how to get rid of the problem of“individual-centered”thinking brought by the Descartes philosophy and the Cartesian School, examining the qualities of the“dasein”concept which should be placed on an ideal ontology according to Hediegger.