Video projeksiyon eşlemesi teknolojisinin iç mekân sergilemeye etkisi ve bir uygulama
Video mapping technology's impact on interior exhibition and an application
- Tez No: 526844
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN TEPECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İç Mimari ve Dekorasyon, Performing and Visual Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Video projeksiyon eslemesi, yerleştirme, hareketli grafikler, video, grafik tasarım, görsel algılama, sergileme teknolojileri, Video mapping, mapping, motion graphics, video, graphic design, visual perception, display technologies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Teknolojinin sürekli ilerleyen yapısı ve etki ettiği her alan ile giderek daha uyumlu çalışması, onu sürekli ve birçok farklı alandan da takip edilmesi gereken bir konuma sokmuştur. Popüler kültürün ortaya çıkardığı birçok alanda en iyisine sahip olma düşüncesi ise ortaya büyük bir piyasa ekonomisi alanı yaratarak, yapılan çalışmaların daha da hızla ilerlemesine ve üretimin de aynı oranda artmasına neden olmuştur. Böylece sergileme sürecinde de yeniliklerin oluşmasını ve farklı sunumlara ihtiyaç duyulmasını da kaçınılmaz kılmıştır. Teknolojinin bu denli hızla ilerlemesi, her alanda olduğu gibi sergileme kavramını da etkileyerek, onu farklı boyutlara taşımıştır. Sergileme kavramı için duyu organlarının ve bunların içinde de en etkilisi, görsele dayalı olanının büyük bir önemi vardır. Yaratılacak algısal etki ve değişiklikler izleyicinin ilgisini çekmeye yönelik çalışmalar yapılmasının önünü açmakta ve sonuçta günümüz sergileme teknikleri adına hareketli grafiklerin ve sunumların kullanılmasına imkân sağlamaktadır. Bu sayede izleyicinin algısı üzerinde oluşturulacak değişmeler ile eser ve izleyici arasında bağ kurulması hedeflenmektedir. Oluşturulacak bu bağ, nesneler üzerine projektörler ile yansıtım yapılarak elde edilip alışılmış sergileme düşüncesinin üzerine sanatsal bir ifade biçimini ekleyerek, onu daha da ileriye taşıyacak şekilde kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Bu çalışma hareketli grafik ve görüntüler aracılığıyla, gerçek nesneler ve sanal görüntüleri birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan ve 3 boyutlu bir anlatım şekli olan video projeksiyon eşlemesi olarak adlandırılan tekniğin sergileme kavramına etkilerini tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The constantly progressive nature of technology and its harmonious coherence with every field has made it a crucial factor that must be followed continuously in many different areas. Pop culture has created the need to own the best in many fields, which has led to the creation of a major market economy, and to the works to be carried out more rapidly and to production to be increased in a similar way. Thus, it is inevitable that innovations and different presentations are now necessary in the exhibition process. The rapid progress of technology has affected the concept of exhibition, as it did with many other fields and has brought a new dimension to it. For the concept of exhibition the sense organs are crucial, especially the most effective of them, based on visuals. The perceptual effects and changes pave the way for creating works that intrigue the audience and enables the use of animated graphics and presentations in today's display techniques. In this respect, it is aimed to establish a connection between the work and the audience through the changes that will be made on the perception of the viewer. This connection will be obtained by projecting onto objects which enables it to be carried further by adding an artistic expression to the idea of conventional display. This study discusses the impact of the technique video mapping, which is the result of merging real objects and virtual images through moving graphics and images, which is a 3D narrative form, on the concept of exhibition.