Türkiye'deki aile şirketlerinin kurumsallaşma ve vekalet teorisi sorunsalı: İzmir ili demir çelik sektörüne ilişkin bir uygulama
Institutionalization and theory of power of attorney issues of family companies in Turkey: An implementation on iron and steel sector with izmir
  1. Tez No: 527035
  2. Yazar: ARİF YAZICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketleri, Kurumsallaşma, Demir Çelik, Vekalet Teorisi, Family Companies, Institutionalization, Iron and Steel, Theory of Power of attorney
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kurumsallaşma bir“sistem”haline gelebilmektir. Herhangi bir sistemde olduğu gibi, sistemin parçaları ve görevleri belirli şekle gelmiş olması ve bu durumun sistem bütünlüğü içinde çalışması gerekmektedir. Bir diğer önemli nokta karşılıklı etkileşim altyapısının kurulması gereğidir. Aile şirketlerinin birincil hedefleri kurumsallaşmadır, daha önemlisi ise kurumsallaşmayı başarabilmiş şirketlerde kurumsal yönetişim daha önemlidir. Aile işletmeleri ekonominin kazandığı canlılık açısından dikkate alındığında ekonominin lokomotifi olarak görülebilir. Ancak, bu durumun kalıcı olabilmesi için aile şirketleri kendilerini kuran ve geliştirenlerden bağımsız hale gelebilmeli, kurallara ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan tüm çalışmalar kurumsallaşmalıdır. Kurumsallaşma bir süreçtir ve bu süreçte aile üyeleri çeşitli fedakarlıklar yapmak zorundadırlar. Aile ve iş değerlerinin birbirlerinden ayrılması işletmenin daha uzun yıllar ayakta kalabilmesi için önemli olacaktır. Altı bölümden oluşan bu çalışmada; Türkiyedeki aile şirketlerinin kurumsallaşma ve vekalet teorisine ilişkin sorunlara değinilerek, İzmir ili demir çelik sanayii sektöründe faaliyet gösteren aile şirketlerinde kurumsallaşmanın görev ve sorumluluk, yönetimsel sorunlar, kontrol ve denetim sorunları boyutlarının, vekalet sorunları ilişkilendirilerek hipotezler oluşturulmuş ve incelenmiştir. Hipotezleri test etek için, Ege Bölgesi Sanayi odasına kayıtlı İzmir ili demir çelik sanayii sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli 43 işletmeye anket formları elden ve elektronik posta ile teslim edilmiştir. Şirket sahibi/ortağı ile çalışanlara yönelik anket uygulamasında 363 adet geri dönen geçerli anket formları, SPSS analiz işlemine tabi tutulmuştur. Veri Analizi; Betimsel İstatistik, Normallik Analizi, Açımlayıcı Faktör Analizi,t Testi uygulanarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Institutionalization can become a“system”. Just as in any system, the parts and tasks of the system must come in a certain way, and this situation has to work within system integrity. Another important point is the establishment of the interaction platform. The primary goals of family companies are institutionalized, and more importantly, corporate governance is more important in companies that have succeeded in institutionalization. Considering the family businesses effect on economic vitality, family businesses can be seen as the locomotive of the economy. However, in order for this to be permanent, family businesses should become independent of those who build and develop themselves and all work done in accordance with the rules and regulations must be institutionalized. Institutionalization is a process and in this process family members have to make various sacrifices. Separation of family and business values will be important for the enterprise to survive for many years. In this study consisting of six chapters; institutionalization of family businesses in Turkey and with reference to issues relating to theory of power of attorney, duties and responsibilities of institutionalization in family companies operating in İzmir city iron and steel industry sector, administrative problems, dimensions of control and audit problems, and power of attorney problems were associated and hypotheses were created and examined. In order to test the hypotheses, questionnaires were sent to the large scale 43 enterprises operating in the İzmir province iron and steel industry registered in the Aegean Region Chamber of Industry, by hand and electronic mail. 363 valid return forms were submitted to the SPSS analysis process during the survey on the employees of the company owner / partner. Data analysis; Done by applying the Descriptive Statistics, Normality Analysis, Explanatory Factor Analysis, t Test.