Türkiye'de karayolu ile tehlikeli madde taşımacılığında Avrupa anlaşması (ADR)'ye geçiş sürecinin değerlendirilmesi
Evaluation of the transition process of European agreement on transport of dangerous goods in Turkey
  1. Tez No: 527221
  2. Yazar: BURCU ÖZKUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Dangerous Goods, Dangerous Goods Safety Advisor, ADR
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ülkemiz coğrafi konumu, sanayi ve ticaret yetkinlikleri ve üretim çeşitliliği ile lojistik hizmetleri açısından hem bölgesinde hem de dünya da önemli bir kara parçasıdır. Gerek altyapı yatırımları, gerek coğrafi imkanları sebebiyle ülkemizde karayolu taşımacılığı en çok kullanılan lojistik yöntemdir. Karayollarında tehlikeli maddelerin taşınması işi insan, hayvan ve çevre güvenliğinin temini açısından yüksek teknik standartlar ve bu standartlar ışığında bir takım yasal düzenlemeler gerektirmektedir. Yapılan uluslararası anlaşmalar gereği ülkemiz 2015 yılından itibaren ADR hükümlerini T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sorumluluğunda uygulamaya başlamıştır. Çalışmamda ADR hükümleri ışığında ülkemizdeki mevcut durumun tespitini yaparak, sürecin daha etkili şekilde adaptasyonu ve işlerliğini sağlayabileceğini düşündüğüm çözüm/aksiyon önerilerimi paylaştım. Çalışmamın birinci bölümümde ADR'nin ülkemizdeki kabulünün tarihsel sürecini ve anlaşmanın yapısını, İkinci bölümümde, taşımacılık konvansiyonları ve bu taşımacılık türlerinin yetkili kurumlarını, Üçüncü bölümümde, tehlikeli madde tanımı, sınıfları ve anlaşmaya göre tarafların sorumluluklarından, anlaşmada belirtilen ambalajlama, işaretleme ve etiketleme kurallarından ve tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan araçlardan, Dördüncü bölümümde, T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Tehlikeli Madde Kombine Taşımacılığı Düzenleme Kurumunun organizasyon yapısından, U-NET otomasyon sisteminden, Tehlikeli Madde Kombine Taşımacılığı Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan 2017 yılı istatistiklerinden, yol kenarı denetiminden ve cezalardan, Beşinci ve son bölümümde ise danışman, kapsam içi firma ve otorite penceresinden bakmaya çalışarak başta denetim ve yaptırımlar olmak üzere çeşitli konu başlıklarında önerilerimi paylaştım. Anahtar Sözcük : 1. Tehlikeli madde; 2. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı; 3. ADR
Özet (Çeviri)
Our country is an important piece of land both in the region and in the world in terms of its geographical position, industrial and commercial competencies, as well as production diversity and logistic services. Because of infrastructure investments and geographical opportunities, road transport is the commonly used logistic method in our country. The transport of dangerous goods on highways requires high technical standards in terms of the assurance of the safety of human, animal and environment as well as a set of legal regulations in light of these standards. In accordance with the international agreements made, since 2015, our country has implemented the ADR provisions under the responsibility of the Republic of Turkey Ministry of Transport Maritime Affairs and Communications. In my study, I have shared the solution/action proposals that I think will enable the process to adapt and function more effectively by identifying the current situation in the country in the light of ADR provisions. In the first part of my study, I mention the historical process of approval of ADR in our country and its structure. In the second part, I explore the transport conventions and the competent authorities of these types of transports, In the following part after defining what dangerous substance is, ı talk about its classes, and the responsibilities of the parties according to the agreement, the rules of packaging, marking and labelling specified in the agreement and vehicles used in the transpor of dangerous goods. In the fourth chapter, I explain the organizational structure of the Republic of Turkey, Ministry of Transport, Maritime Affairs and Communicastions, Dangerous Goods Combined Transport Regulatory Authority, together whit the statistics of the year 2017, roadside inspections and punishments prepared by the this authority, andf the U-NET automation system. In the fifth and last section, trying to look from the point of view of the consultant, the company within the scope and the authority I share my proposals on various topics, mainly on auditing and sanctions.