Kurumsal iletişimde sosyal medya: THY ve Pegasus örnekleri
Social media in corporate communication: THY and Pegasus examples
  1. Tez No: 527380
  2. Yazar: AKAN İMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÖZÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal İletişim, Sosyal Medya, Twitter, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Corporate Communications, Social Media, Twitter, Turkish Airlines, Pegasus Airlines
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle birlikte kurumların, kurumsal iletişim çalışmaları yaparken başta hedef kitleleri olmak üzere diğer tüm paydaşlarına yönelik etkin, hızlı, doğru ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla hareket etmeleri gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, geleneksel iletişim araçları gittikçe sosyal medya araçlarına göre daha az tercih edilen paylaşım alanı olmaktadır. Teknolojik gelişmeler çerçevesinde sosyal medyanın sunduğu sınırsız hizmet alanı doğrultusunda kullanıcılar istek ve şikayetlerini ilgili kurumlara istenilen zaman diliminde iletebilme imkanı elde etmektedirler. Kurumlarda teknolojik gelişmeler çerçevesinde hedef kitle ve paydaşlarından gelen çeşitli geribildirimlere cevap verebilmek ve doğru yönetebilmek için sosyal medyanın gücünü kullanmaktadırlar. Bu nedenle sosyal medyanın kurumların iletişim çalışmalarını yaparken tüm paydaşlarına yönelik çift yönlü bir iletişim modeline katkı sağlayan önemli bir platform olmuştur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bu durum farklı sosyal ağları da ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi olan Twitter anlık paylaşımların yapıldığı bir mikro blog türüdür. Bu araştırmada Türk Hava Yolları ve Pegasus hava yollarının Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımların daha çok hangi kurumsal iletişim alanlarına girdiği tespit edilmektedir. Ayrıca bu paylaşımlarda marka konumlandırması ve kullanılan mesaj dili analiz edilmektedir. Bu doğrultuda araştırmada kurumsal iletişim, iletişim teknolojileri ve sosyal medya hakkında genel bir literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın son kısmında seçilmiş olan kurumların Twitter üzerinde yapılan paylaşımlarının içerik analizi yapılarak bir sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations that are concerned with the development of today's technology need to act in a way that is suitable for others, fast, accurate and transparent. With the development of technology, traditional communication tools are increasingly becoming less preferred than social media tools. Within the framework of technological developments, users get the opportunity to communicate their wishes and complaints to relevant institutions in the desired time frame in the direction of unlimited service area offered by social media. Institutions use the power of social media to respond to and respond to diverse feedback from the target audience and stakeholders within the framework of technological developments. For this reason, the concept of social media has become an important platform that contributes to a bi-directional communication model for all stakeholders while conducting communication studies of institutions. With the development of technology, different social networks have emerged. One of them is a type of microblog where Twitter shares are made. In this research, it is determined which of the corporate communication areas the Turkish Airlines and Pegasus airways share via Twitter. In this direction, a general literature survey on corporate communication, communication technologies, and social media was conducted in the research. In the last part of the research, the contents of selected institutions' shares on Twitter have been analyzed and a result has been reached.