Eşit aralıklı tampere düzen dışındaki ses sistemleri için doku modelleri yeni bir repertuar ve estetik önerisi
Tissue models for sound systems except non equal temperament a new repertoire and aesthetics proposal
  1. Tez No: 527389
  2. Yazar: ŞEBNEM AKTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ALPER MARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Sistemleri, Selenler, Harry Partch, Tam Tınısal Düzen, Eşit Aralıklı Tampere Düzen, Sound Systems, Harmonics, Harry Partch, Just İntonation, Equal Temperament
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ses Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, tampere düzen dışındaki ses sistemlerinin melodi ve akor kurulumunda yer alması ile birlikte caz müziğinin içinde kullanımı hedeflenmiştir. Ses sistemlerini oluşturan temel kaynak selenler veya armoniklerdir. İşitilen her ses içinde temel ses ile birlikte doğuşkanlarını da barındırmaktadır. Ses dalgaları sayesinde titreşen cismin saniyedeki devir hızı olan frekansı sent ve koma değerleri ile ilişkilendirilerek, tam tınısal düzende bunun örneklerini sunmuş icracıların, bestecilerin fikirleri ve eserleri incelenmiştir. Fizik ve Matematik, bilimsel olarak ses sistemlerinin oluşmasında ana rol oynamıştır. Antik Çağ'dan bugüne uygulamaları gerçekleştirilmiş ses sistemleri ve tam tınısal düzenin oluşmasına ve gelişmesine fayda sağlayan süreç tarihsel olarak irdelenmiş, eşit aralıklı tampere sistem ile karşılaştırılması yapılmıştır. Pisagor ve Harry Partch başta olmak üzere ses sistemlerinde matematiksel hesaplamalara değinilmiş, her ne kadar akustik müzik aletlerinin kullanımı yaygınlaşmamış olsa da bu hesaplamaların caz müziğinin içinde kullanılarak, tampere düzen dışındaki çok sesli müzik örgüsüne katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims the use of sound systems with melody and chord progression in Jazz Music except equal temperaments. The harmonics are fundementals of the sound systems. Every sound that be heard, contains the basic sound and overtones. The number of vibrations which the particles of a sounding body performs in one second of time, called frequency is tied to comas and cents, non tempered systems and just intonation subjects are studied as examples by composers and performers along with their ideas and works. Physics and Mathematics has taken the major role in shaping sound systems scientifically. The sound systems and the process which lead to the creation of just intonation order from ancient times to now is studied and is compared to equal temperament. Particularly, Pisagor and Harry Partch and the mathematical calculations in sound systems are studied although the use of acoustic instruments were not so common, aimed to use these calculations in Jazz music and aimed the contribute to the polyphonic musical patterns except equal temperament.