Pulmoner emboli tanılı hastalarda nötrofil lenfosit oranının tanısal değeri ve mortalite ile olan ilişkisi
Diagnostic value of neutrophil lymphocyte ratio in patients with pulmonary embolism and its relationship with mortality
  1. Tez No: 527462
  2. Yazar: BÜNYAMİN GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA MÜŞERREF TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pulmoner emboli(APE), Nötrofil/lenfosit oranı (NLO), Acutepulmonary embolism (APE), Neutrophil / lymphocyte ratio (NLR)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Akut pulmoner emboli (APE) toplumda sık görülen mortalitesi ve morbiditesi yüksek olan bir hastalıktır. APE hastalığının erken dönemde mortalite riski PESİ (pulmoner emboli şiddet indeksi) skorlaması ile değerlendirilmektedir. Son zamanlarda APE hastaları ile yapılan çalışmalarda; nötrofil/lenfosit oranı (NLO)'nın yüksekliği erken dönemde mortaliteyi gösteren bir belirteç olduğu gösterilmiştir. Yine APE hastaları için NLO'nun tanısal değeri olduğu belirtilmiştir. Bizde çalışmamızda APE hastalarında NLO'nun tanısal değeri ve mortalite ile olan ilişkisini saptamayı hedefledik. Gereç ve yöntem: Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştrma Hastanesi İç Hastalıkları kliniğinde yatan 100 APE hastası çalışmaya dahil edildi. Hastalarla ilgili veriler hastanemizde kullanılan bilgi işlem sistemi HİS (Health informational system) 'den retrospektif olarak taranmıştır. Çalışmaya alınan APE hastalarının tanısı bilgisayarlı tomografi (BT) anjiografi ile en az bir segmenter tutulum tespit edilerek doğrulanmıştır. NLO belirlenirken tüm hastaların tanı konulduktan sonraki ilk 6 saatte alınan hemogram sonuçları dikkate alınmıştır. Çalışmaya katılan hastalar 2014 Avrupa Kardioloji Derneği (ESC) pulmoner emboli kılavuzundaki 30 günlük erken mortalite risk sınıflamasına göre iki gruba ayrıldı. Grup 1 düşük ve orta-düşük riskli 55 hastadan, Grup 2 ise yüksek ve orta-yüksek riskli 45 hastadan oluşmaktadır. Kontrol grubu (KG) ise 91 sağlıklı gönüllü bireylerden oluşturuldu. Veri analizi, istatistiksel analizler için için IBM SPSS Statistics 20 (IBM SPSS, Türkiye) ve medcalc programları kullanıldı. Bulgular: Grup 1 ve Grup 2 de sırasıyla 55 ve 45 hasta bulunmaktadır. Kontrol grubuda ise 91 hasta bulunmaktadır. NLO gruplar arası karşılaştırılmış ve Grup 2'de Grup 1 ve KG'ye göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır.(p=0,031) Her iki grup hastalarının KG ile de karşılaştırılmıştır. Grup 1 ve Grup 2'de NLO değerleri KG'ye göre istatistiksel anlamlı yüksek saptandı.(p=0,0014, p2,56 alındığında sensitivitesi %78, spesifitesi %84.6 olarak tespit edilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı saptandı. (p< 0,001) Çalışmamızda aynı zamanda birinci ay ve birinci yıl sonunda ölen hastaların NLO'suna bakıldı. Birinci ay ve birinci yıl sonunda ölen hastalar için NLO kesme değeri sırasıyla >3,6 ve >3,5 alındığında sensitivite ve spesifitesi sırasıyla %88,9 , %78.3 ve %40,7 , %40.3 olarak tespit edilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı saptandı.(p= 0.357,p= 0.358) Sonuç: Çalışmamızda APE hastalarında erken mortalite riski yüksek olan grupta (Grup 2) NLO istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Yüksek NLO APE hastalarında mortalite ile ilişkili bir gösterge olabilir ancak çalışmamızda hem 1 aylık hem de 1 yıllık mortalite açısından NLO kesme değeri istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Mortalite NLO kesme değeri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Yine APE hastalarında KG'ye göre değerlendirildiğinde NLO yüksek saptanmıştır. APE hastalığı tanısı için kesme değeri >2,56 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim:Acute pulmonary embolism (APE) is a common disease with high morbidity and mortality.Early mortality risk of APE is assessed by PESI (pulmonary embolism severity index).In recent studies with APE patients; Neutrophil / lymphocyte ratio (NLR) was shown to be a marker of early mortality.It was also reported that NLO has a diagnostic value for APE patients. In our study, we tried to determine the relationship between NLO and diagnostic value of mortality in APE patients. Materials and Methods:In our study, we tried to determine the relationship between NLR and prognosis in APE patients. 100 APE patients admitted to Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Internal Diseases Clinic were included in the study. All patients were diagnosed by computed tomography (CT) angiography and patients with at least one segmental involvement were included. In the first 6 hours, all blood hemogram results were evaluated in all patients. Patients included in the study were divided into two groups according to the 2014 European Society of Cardiology (ESC) 30-day early mortality risk classification in the pulmonary embolism guide. Group 1 consists of low- and mid-low-risk patients. Control group (CG) consisted of 91 healthy volunteers. Data analysis for IBM SPSS Statistics 20 for statistical analysis (SPSS IBM, Turkey) and MedCalc software were used. Results:Group 1 and group 2 had 55 and 45 patients, NLO was significantly higher in group 2. (P = 0.031) In another arm of our study, APE patients were compared with CG. NLO was found to be statistically significant in APE patients.(p 2,56 for the diagnosis of APE disease were statistically significant and 78% and 84.6%, respectively (p 3,6 and >3,5 for the patients who died at the end of 1 month and 1 year, sensitivity and specificity respectively %88,9 , %78.3 ve %40,7 , %40.3 (p= 0.357,p= 0.358) were not statistically significantly Conclusion: In our study, NLO was found to be significantly higher in patients with a high risk of early mortality in patients with APE. High NLR may be a sign of mortality in APE patients.However, NLO cut-off value was not statistically significant in terms of both 1-month and 1-year mortality.More studies are needed for NLO cut-off value in terms of mortality In the other arm of our study, NLO was found to be high in APE patients according to CG and cut-off value was found as 2.56 for the diagnosis of APE disease.