Pull-out capacity of double-helix screw pile in organic soil
Organik zemine gömülü çift burgulu kazıkların çekme dayanımının deneysel incelenmesi
- Tez No: 527608
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ÇANAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organik zemin, burgulu kazık, çekme kapasitesi, kazık yerleşitirme, Organic soil, helical pile, pull-out, soil classification, pile installation
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, organik zemin içerisine gömülü tekil çift burgulu kazık çalışıldı. Çalışmada, çift burgulu kazıkların çekme kapasitesinin burgular arası mesafeyle ve zeminin yoğunluğu ile etkileşimi incelendi. Çift burgulu tekil kazık önceden hazırlanan organik zemin içerisine döndürülerek yerleştirildi ve eksenel olarak çekme yükü uygulandı. Kazıkların çekme kapasiteleri çekme kuvvetinin - deformasyona eğrileri kullanılarak tahmin edildi. Çalışmada Sakarya bölgesinden elde edilen organik zemin kullanıldı. Bu zemin birleştirilmiş zemin sınıflama sistemine göre yüksek plastisiteli siltli organik zemin (OH) olarak tanımlandı. Zemini geoteknik özelliklerini belirlemek amacı ile zemin numuneleri üzerinde standart ve modifiye sıkışma, elek analizi, özgül ağırlık ve organik içerik tayini deneyleri yapıldı. Deney sonuçlarından, çift burgulu kazıkların nihai çekme kapasitelerinin burgular arasındaki mesafelerin değişiminden etkilendiği gözlendi. Burgular arasındaki mesafenin artmasıyla organik zemin içerisine gömülü kazıkların nihai çekme kapasitelerinin azaldığı belirlendi. Ayrıca, zeminin yoğunluğunun artmasıyla kazıkların nihai çekme kapasitelerinin arttığı belirlendi. Çift burgulu kazıklarda burgular arasındaki mesafe bir çap kadar olduğunda en yüksek çekme kapasitesi elde edildi en düşük çekme kapasitesi ise bu mesafenin dört çap kadar olduğu durumda elde edildi. Genel olarak, helikler arasındaki mesafenin bir ve iki çap olduğunda kazıkların çekme kapasitesi üç dört çap mesafeye göre 1.25 den 1.77 kata kadar daha fazla olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The organic soil used in this study was obtained from Sakarya region, Turkey. According to the system of classification (USCS), the present soil is classified as an organic silt soil with high plasticity (OH). Standard and modified compaction, sieve analysis, specific gravity and organic content tests were done to obtain the engineering properties of organic soil. An experimental investigations on single helical piles were conducted in organic soil. In this work, the effect of spacing ratio of double-helix pile and soil density on the pile performance under vertical pull-out static load were investigated. Double-helix piles were installed and loaded axially in two soil densities: soft and stiff organic soil. Up lift performance was predicted using the axial load versus displacement readings. The pull-out load was applied vertically with the axis of the pile. Test results showed that the ultimate pull-out load capacities of double-helix pile are controlled by the spacing of helical plates. An increase in spacing ratios causing a decrease in ultimate pull-out capacity of helical pile in organic soil. Also, increasing the soil density increasing the ultimate pull-out load capacity. The study showed that the capacity of double-helix pile is greater when the spacing ratios 1 and 2 than 3 and 4. In general, the capacity of double-helix piles with a spacing ratios of 1 and 2 is ranged from 1.25 to 1.77 times the capacity of double-helix pile with spacing ratios of 3 and 4 in both stiff and soft soil respectively.